Početna Magazin 175 pregleda

Istražili smo kako pomoći vašem autu da preživi zimu

Zimske gume
Vidi galeriju 1/8
Istražili smo kako pomoći vašem autu da preživi zimu Istražili smo kako pomoći vašem autu da preživi zimu Istražili smo kako pomoći vašem autu da preživi zimu Istražili smo kako pomoći vašem autu da preživi zimu Istražili smo kako pomoći vašem autu da preživi zimu Istražili smo kako pomoći vašem autu da preživi zimu Istražili smo kako pomoći vašem autu da preživi zimu Istražili smo kako pomoći vašem autu da preživi zimu

Savjetujemo koji je najbolji način pripreme da vaš automobil sigurno i bezbolno preživi hladne zimske mjesece

Zima je u punome jeku, prošli smo i kroz zatopljenje te se po svemu čini kako opet dolaze minusi i prave hladnoće. No, ukoliko pripazite na ovih 7 stvari vaš limeni ljubimac sigurno neće imati problema.

Zimski uvjeti | Author: TechDrive foto: TechDrive

 1. Dobro se opremiti alatom i priborom

Uz obvezan trokut, prvu pomoć i reflektirajući prsluk dobro je imati i ponešto alata, bočicu motornog ulja, tekućine za pranje stakla i antifriza. Također treba vam i strugalica za led koja je gotovo neophodna, jer sa zaleđenim vjetrobranom nemoguće je voziti. Usto preporučujemo i poneku baterijsku svjetiljku i rezervnu toplu obuću i odjeću u slučaju kvara grijanja na automobilu, a poželjan je i paket soli koji će poboljšati trakciju guma zapnete li u snijegu.

Emergency kit | Author: Ford Blog Canada foto: Ford Blog Canada

2. Provjeriti stanje remenja i crijeva rashladnog sustava

Uobičajeno je da se ova stavka kontrolira za svakoga servisiranja, no nije naodmet provjeriti ih za hladnih i ledenih mjeseci. Zbog niskih temperatura gumena crijeva i remeni izgube elastičnost, pa puknu, a dogodi li se to u vožnji riskirate veći kvar i primorani ste zvati vučnu službu.

Belts  | Author: Virginia Auto Body Shop foto: Virginia Auto Body Shop

3. Zamijeniti metlice brisača i tekućinu za pranje stakla

Metlice brisača napravljene su iz gume, što znači da ih treba promijeniti svakih 6 do 12 mjeseci, no preporučujemo da ih tijekom zime barem jednom zamijenite, jer one su jedan od najbitnijih faktora u vožnji za surovih zimskih uvjeta. Naprimjer, pada kiša koja se ledi na staklu, a brisači samo "grebu" po zaleđenome staklu, ne dajući bolji pregled situacije ispred vas. Također, pobrinite se da je posuda s tekućinom za pranje stakla puna upravo zato što je ta tekućina jedno od pomagala da se led i snijeg na vjetrobranskom staklu brže raziđu.

Brisači | Author: Bob Vila foto: Bob Vila

4. Držati spremnik goriva punim

Iako se čini kao dodatni trošak, ovaj "trik" uvelike će pomoći i vama i vašem automobilu. Naime, uslijed velikih hladnoća na stijenkama spremnika goriva (kada je gotovo prazan) nakuplja se kondenzirana voda koja kaplje u gorivo. Pošto je voda teža od goriva, može naći svoj put do vitalnih cijevi goriva i ubrizgavanja, i zalediti ih. Taj efekt  sprječava se punim spremnikom goriva i onemogućava pojavu vode u gorivu.

Spremnik goriva | Author: H3Daily.com foto: H3Daily.com

5. Kontrolirati rashladnu tekućinu i promjeniti motorno ulje

Važno je i provjeravati količinu rashladne tekućine u motoru, odnosno antifriza, lalp ne bi došlo do smrzavanja ili pregrijavanja vitalnih dijelova motora. Usto valja i provjeriti viskoznost ulja. Naime, uslijed niskih temperatura motorno ulje postaje gušće, pa sporije dolazi do nekih dijelova motora, uzrokujući pregrijavanje i pucanje brtvi motora, a to je okarakterizirano kao jedan od većih kvarova na automobilu. Stoga je najbolje zamijeniti ulje onim s manjom viskoznošću, odnosno rjeđim, sukladno uputama proizvođača i vašega mehaničara.

Promjena ulja | Author: Automotive Times foto: Automotive Times

6. Provjeriti stanje akumulatora

Tijekom zime automobil trpi veće napore ponajprije zbog niskih temperatura zraka i surovih zimskim uvjeta. Isto tako trpi i akumulator. Uobičajeni rok trajanja akumulatora jei tri do pet godina, no da bismo zasigurno spriječili nemogućnost paljenja automobila u hladnim jutrima, preporučujemomo da ga zamijenite novim, ako to ne učinite provjeravajte razinu kiseline te kleme i kablove koji su skloni koroziji. 

Akumulator | Author: Mobile Vehicle Service Ottawa foto: Mobile Vehicle Service Ottawa

7. Imati zimske gume ili lance

Apsolutno najvažnija stavka na koju morate paziti jesu gume i njihovo stanje. Najbolji lijek su promjena i nabava novih zimskih guma, koje znatno povećavaju sigurnost i stabilnost automobila zimi. Kontrolirajte i tlak zraka u gumama, jer ako je premali dolazi do smanjene trakcije i prianjanja na cesti. Također, za svaki slučaj, savjetujemo i držanje lanaca za gume u prtljažniku.

Zimske gume | Author: www.balkanprogres.com foto: www.balkanprogres.com

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.