Početna Magazin 2187 pregleda

Test novih guma pomaže pri pravom izboru ljetnih guma

TEST LJETNIH GUMA
Vidi galeriju 1/4
Test novih guma pomaže pri pravom izboru ljetnih guma Test novih guma pomaže pri pravom izboru ljetnih guma Test novih guma pomaže pri pravom izboru ljetnih guma Test novih guma pomaže pri pravom izboru ljetnih guma

Testu ljetnih guma 185/60 R14 i 205/55 R16 podvrgnuto je 35 proizvoda, s vrlo zanimljivim rezultatima, posebno u manjoj dimenziji, sa čak tri pobjednika, a velik broj guma položilo je testiranje

Hrvatski autoklub objavio je rezultate tradicionalnog testiranja ljetnih guma koje je i ovog puta napravljeno u dvije dimenzije. U izbor su ušli proizvodi koji pokrivaju tržišnu ponudu, od premium modela do guma iz nižeg cjenovnog razreda, od guma poznatih proizvođača i onih s određenim udjelom na tržištu pa do modela koji se nikad nisu našli na testiranjima. Dvije testirane dimenzije u velikom se broju mogu pronaći i na hrvatskim cestama. Manja, 185/60 R14, koristi se na modelima kao što su Fiat Punto, Honda Civic, Mazda 2, Seat Ibiza, Škoda Fabia ili VW Polo, dok na većoj, 205/55 R16, vozi vrlo velik broj automobila jer se ona postavlja na Audijeve modele A3 i A4, BMW Serije 1, 2 i 3, Citroen C4, Ford Focus, Mazdine modele 3, 5 i 6, Mercedes A, B i C klase, Opel Astru, Peugeot 207 i 308, Renault Megane i Scenic, Škodu Octaviju, Toyotu Auris te VW Golf i Passat. Rezultati ovogodišnjeg testiranja su stoga zanimljivi vozačima, kojima će pomoći prilikom odabira najbolje ponude na tržištu.

U manjoj dimenziji testirano je 16 proizvoda. Pritom ponovno nije bilo guma s maksimalnom ukupnom ocjenom vrlo dobar, no većina proizvoda položila je testiranje. Šest ih je prošlo s ocjenom dobar, koja je samo korak do najbolje, osam proizvoda ocijenjeno je zadovoljavajućim, samo jedan se jedva provukao s ocjenom slabo, dok je jedan i pao na testu dobivši neprolaznu ocjenu loše. Objektivnosti i neovisnosti testiranja doprinijela je i promjena dimenzija testiranih proizvoda neposredno pred samo testiranje.

Među šest najbolje ocijenjenih proizvoda rezultati su bili gotovo izjednačeni. Ove godine čak tri proizvoda, Continental ContiPremiumContact 5, Goodyear Efficient Grip Performance i Nokian Line, imali su istu konačnu ocjenu (2,2) i zato ih se može smatrati pobjednicima u manjoj dimenziji. Pritom su doista odlučivale nijanse, a ove tri gume izdvojile su se prvenstveno zbog najboljih rezultata u nekom od pojedinih kriterija. Tako je Continental ContiPremiumContact 5 imao najbolji rezultat na mokroj podlozi sa sjajnim performansama u pogledu handlinga ili upravljivosti. Goodyear Efficient Grip Performance dominirao je na suhom, ali se istodobno izdvajao i na mokroj podlozi, prvenstveno s najkraćim zaustavnim putem na mokrom u odnosu na konkurenciju.

TEST LJETNIH GUMA | Author: HAK foto: HAK

Nokian Line pokazao je zavidnu kvalitetu u pogledu trajnosti te potvrdio da vijek guma ne mora uvijek biti u suprotnosti s kvalitetom i performansama. U kategoriji proizvoda koji su dobili istu ukupnu ocjenu dobar, ali ih je jedna decimala razdvojila od najboljih, su Dunlop Sport BluResponse, Vredestein Sportrac 5 i Hankook Kinergy Eco K425. Ovi su proizvodi bez ozbiljnih mana ili nedostataka, i njihovim odabirom kupci neće pogriješiti, a teško da će prosječan vozač uopće i osjetiti tu minimalnu razliku koja dijeli ovih šest najbolje ocijenjenih proizvoda.

Ono što manje oduševljava u dimenziji 185/60 R14 jest uklapanje u prosjek najvećeg broja testiranih guma. Čak osam ih je pokazalo zadovoljavajuću kvalitetu, nemaju većih nedostataka te će poslužiti najvećem broju vozača. Među njima je čak i nekoliko proizvoda koji u pojedinim kriterijima pokazuju izuzetne osobine, ali ih pojedini nedostaci u drugom području testiranja koštaju boljeg rezultata i smanjuju ukupnu ocjenu. Kao i na testiranjima u prošlosti, najviše, njih čak devet, imale su nedostatke na mokroj cesti. Primjerice, Firestone Firehawk TZ 300a u samom je vrhu po karakteristikama na suhoj podlozi, u pogledu trajnosti i utjecaja na potrošnju, ali ga boljeg plasmana koštaju uočeni nedostaci na mokrom koji smanjuju ukupnu ocjenu.

Slična je situacija i s drugim proizvodima iz ove skupine, a zanimljivo među njima su se pronašli i neki premium proizvodi kao primjerice Michelin Energy Saver+ ili Pirelli Cinturato P1 Verde. Ipak, za razliku od ostalih guma iz skupine koja zadovoljava, kod Pirellija za manju ukupnu ocjenu nisu krivi rezultati na mokrom, nego ga je boljeg plasmana stajao loš utjecaj na potrošnju goriva, čak 6,6% ili 0,4 l/100 km veća potrošnja u odnosu na najbolji Kumho, dok su kod Michelina uočene slabosti u pogledu nešto dužeg zaustavnog puta na suhom. Značajni nedostaci na mokrom primijećeni su kod Yokohame BluEarth AE-01, GT Radiala Champiro Eco i Semperita Comfort-Life 2, a Infinity Ecosis pokazivao je slabosti na suhom i najmanju trajnost.

TEST LJETNIH GUMA | Author: HAK foto: HAK

Procijenjeno je da će proizvod Infinityja imati životni vijek upola kraći od najtrajnije gume na testiranju, Kumha KH27 Ecowing ES01, no Kumho pak treba izbjegavati zbog loših rezultata na mokroj cesti. Usklađenost voznih osobina, trajnosti, otpora kotrljanja i utjecaja na potrošnju kod Kumha nije ni blizu idealnom. Najgorom gumom u ovoj dimenziji pokazao se Matador MP 16, koji je na testiranju zaslužio neprolaznu ocjenu zbog loših rezultata na mokrom. Primjerice, zaustavni put na mokroj cesti kod Matadora je čak 13 metara duži od najboljega Goodyeara.

U većoj dimenziji 205/55 R16 testirano je 19 proizvoda, ponovno nije bilo maksimalnih ocjena, no za razliku od prethodne dimenzije, ovdje se jedna guma izdvojila od ostalih. Za Michelinov Primacy 3 može se slobodno reći da je pobjednik u ovoj dimenziji (ukupna ocjena 1,9), iako još pet guma ovdje dobiva identičnu konačnu ocjenu dobar. Svi najbolje ocijenjeni proizvodi stižu od velikih i poznatih proizvođača (Michelin, Goodyear, Continental, Dunlop, Pirelli, Bridgestone). Pobjednik, Primacy 3, namijenjen je vozačima koji godišnje rade velik broj kilometara te ne žele birati između životnog vijeka i sigurnosti.

Riječ je o gumi s, uz Continental ContiPremiumContact 5, najboljim rezultatom na suhoj podlozi, najboljom trajnošću zajedno s tvorničkim Saverom+, najkraćim zaustavnim putem na suhom i dobrim rezultatima na mokroj cesti. Goodyear Efficient Grip Performance zadovoljava u svim kriterijima s najboljim rezultatom na mokrom, posebno u pogledu handlinga. Dunlop Sport BluResponse, Pirelli Cinturato P7 Blue i Bridgestone Turanza T001 također su među najbolje ocijenjenim gumama u svim kriterijima, a Pirellijev proizvod dodatno se uz Goodyear i Kumho HS51 (najkraći zaustavni put na mokrom) izdvaja i sjajnim rezultatom na mokrom, uz tek manje nedostatke kod hidroplaninga.

TEST LJETNIH GUMA | Author: HAK foto: HAK

Čak 13 modela na testiranju u dimenziji 205/55 R16 dobilo je prosječnu ocjenu "zadovoljava", a samo jedan model nije prošao na testu. Riječ je o gumi Nankang Econex Eco-2 čiji je rezultat na mokroj podlozi loš, zaustavni put joj je uvjerljivo najduži (12 metara više od Kumha), a određene slabosti uočene su i na potpuno suhom kolniku. Aktualni test donio je i direktnu usporedbu eco i comfort modela kod četiri različita brenda (Michelin, Continental, Bridgestone, Hankook). Svi su eco modeli pokazali značajne nedostatke na mokroj cesti i tako smanjenjili ukupne ocjene, a istodobno nije bilo velike prednosti u pogledu trajnosti ili utjecaja na potrošnju. Bridgestone i Hankook sa svojim proizvodima Ecopia EP001S i Kinergy Eco K425 pokazali su najviše u pogledu potrošnje goriva, no ti eco modeli smanjili su je za samo 0,3 l/100 km u odnosu na comfort proizvode istih proizvođača, Turanzu T001 i Ventus Prime 2. Jedino je kod Continentalova ContiEcoContacta 5 primijećen znatno dulji vijek trajanja u odnosu na ContiPremiumContact 5.

Usporedimo li sve dobivene rezultate, onda je jasno kako maksimalna razlika u potrošnji goriva svih testiranih modela iznosi samo 5%, dok je u pogledu trajnosti ona čak 100% veća kod onih najdugovječnijih modela. Tako primjerice dva Michelinova modela mogu prijeći gotovo dvostruko veći broj kilometara u odnosu na Kumho HS 51. Posebno zanimljiva bila je usporedba upravo dva Michelinova proizvoda. Naime, novi Michelin Energy Saver+ u ovoj dimenziji ima dubinu profila od samo 6,5 mm, a to je otprilike 1 mm manje od prosjeka. Unatoč tome, Energy Saver+ ima podjednak životni vijek kao i Primacy 3 s dubinom profila od 7,4 mm, a razlika nije uočena ni u pogledu utjecaja na potrošnju goriva. Jedini nedostatak Energy Savera+ u odnosu na Primacy 3 vidljiv je kod hidroplaninga, gdje prvi pokazuje značajne nedostatke, čak i u pogledu konkurentskih proizvoda podvrgnutih testiranju.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.