Početna Novosti 9487 pregleda

Vrijeme je zamjene guma: Ovo su važni savjeti

FOTO: Canva

Kada točno trebate promijeniti gume? Preporučuje li se da gume mijenjamo sami ili kod vulkanizera? Kada je ljetna guma istrošena?... I druga važna pitanja

Bliži se vrijeme za prelazak na ljetne gume, a najveća navala na vulkanizere se očekuje odmah nakon Uskrsa. Tim povodom je njemački ADAC dao nekoliko važnih savjeta namijenjenih svima koji mijenjaju gume. Donosimo ih u nastavku: 

Kada točno trebate promijeniti gume?

U proljeće zimske gume treba zamijeniti ljetnima  kada su višednevne maksimalne temperature u dvoznamenkastom plusu, a vremenska prognoza ne najavljuje ni snijeg ni mraz.

TEST Ovo su najbolje ljetne gume u velikom testu za 2023.

Preporučuje li se da gume mijenjamo sami ili kod vulkanizera?

Ako želite sami promijeniti gumu, bilo bi idealno da imate posebne alate poput stabilne dizalice i moment ključa. Osim toga, neki kotači zahtijevaju odgovarajuće adaptere za posebne vijke koji su namijenjeni za to da bi se spriječila krađa. Ako to radite prvi puta trebali biste se prethodno informirati o pravilnom postupku zamjene kotača i ispravnom zatezanju matica kotača. Ako niste sigurni, bolje je posjetiti vulkanizera kako biste izbjegli pogreške prilikom montaže kotača.

Kada je ljetna guma istrošena?

Najvažnije je prevjeriti dubinu profila ljetnih guma. Po zakonskim propisima trebao bi biti najmanje 1,6 milimetara po cijelom opsegu. Međutim, opsežna ispitivanja ADAC-a pokazala su da zakonski propisano ograničenje profila nudi samo minimalnu razinu sigurnosti te bi gume trebalo mijenjati i prije. Kod ljetnih guma profil bi trebao biti dubok najmanje tri milimetra. To se, između ostalog, može mjeriti kovanicom od jednog eura. Ako zlatni rub nestane u profilu, sve je u redu. Ako zlatni dio strši, treba promijeniti gume. Osim toga, gume ne smiju biti prestare i treba ih zamijeniti najkasnije nakon osam do deset godina bez obzira na istrošenost. 

Gume | Author: Borna Filic/PIXSELL foto: Borna Filic/PIXSELL

Treba li staviti prednje gume straga i obratno?

Otprilike svakih 8.000 do 10.000 kilometara, kotače bi trebalo premjestiti po  osovinama (prednji desni na stražnji desni,a prednji lijevi na stražnji lijevi). To se treba raditi kako bi se izbjeglo neravnomjerno trošenje. 

Kako skladištiti zimske gume?

Kako bi im se produžio životni vijek, zimske gume tijekom ljeta valja pravilno skladištiti. Najbolje na hladnom, suhom i tamnom mjestu daleko od izravne sunčeve svjetlosti.

EU OZNAKA ZA GUME | Author: GOODYEAR foto: GOODYEAR

Koje gume kupiti?

Svatko tko planira kupnju novih guma trebao bi se prethodno informirati koje gume odgovaraju njegovom načinu vožnje. Nikad nisu iste gume jednako dobre za one koji vole brzu vožnju, one koji voze štedljivo i one koji žele samo komfor. 

Da li obarati cjelogodišnje gume?

Cjelogodišnje gume su sve bolje, a prema ADAC-u polako postaju dobra alternativa za male i kompaktne automobile, kao i za kampere. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.