Početna Off 1684 pregleda

BMW i8 se zapalio pa ga vatrogasci 'ubacili' u tank pun vode

BMW i8 se zapalio pa ga vatrogasci 'ubacili' u tank pun vode
FOTO: DRIVETRIBE

Tesla je procijenio kako se litij-ionska baterija može potpuno ugasiti s prosječno 11.356 litara vode, što je dovoljno za 15 godina života jednoga čovjeka

Električni i hibridni automobili relativno često imaju problema sa samozapaljenjem, a upravo to se najčešće događa zbog načina na koji su baterije napravljene. Naprimjer, baterija Teslina Modela S 85 se sastoji od čak sedam tisuća ćelija koje su ispunjene lakozapaljivim litijem. 

Proizvodnja baterija šteti okolišu | Author: Dino Stanin/PIXSELL foto: Dino Stanin/PIXSELL

Takva baterija je odličan izvor energije, ali u slučaju oštećenja vrlo lako se može zapaliti. Iako je svaka ćelija zaštićena sigurnosnim slojem, zbog iskrenja i velike topline, često se pokrene lančana reakcija zapaljenja ćelija pa se vatra brzo može proširiti na ostatak automobila. 

Nove kamere za brzinu LOKACIJE Otkrivamo: Ovo su 122 mjesta za nove kamere na cestama

Tesla je procijenio kako se takva baterija može potpuno ugasiti s prosječno 11.356 litara vode, što je dovoljno za 15 godina života jednoga čovjeka. No nizozemski vatrogasci su osmislili potpuno novo rješenje kojim bi se uštedjele velike količine vode. Umjesto da se baterija 'beskonačno' polijevaju, Nizozemci su pripremili tank pun vode, u koji se električni automobil ubaci nakon zapaljenja. 

BMW i8 se zapalio pa ga vatrogasci 'ubacili' u tank pun vode | Author: DRIVETRIBE foto: DRIVETRIBE

Upravo su to rješenje imali priliku prvi put testirati prije dva dana, kada se u BMW-ovu salonu samozapalio hibridni model i8. Prema svjedocima, iz automobila se u jednome trenutku samo počelo dimiti pa je jedan zaposlenik vrlo brzo reagirao i izveo i8-icu izvan salona. Vatrogasci su po dolasku na mjesto nesreće podignuli automobil, umetnuli ga u tank pa ga tako ostavili 24 sata

BMW i8 se zapalio pa ga vatrogasci 'ubacili' u tank pun vode | Author: DRIVETRIBE foto: DRIVETRIBE

Rješenje ovih vatrogasaca pokazalo se veoma uspješnim pa vjerujemo da će se vatrogasne službe diljem svijeta ugledati na Nizozemce te da će se uštedjeti velike količine vode koje bi inače bile samo tako bačene. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.