Početna Magazin 2014 pregleda

Pazite na karakteristike automobilske gume koju kupujete

AUTOMOBILSKE GUME
Vidi galeriju 1/2
Pazite na karakteristike automobilske  gume koju kupujete Pazite na karakteristike automobilske  gume koju kupujete

Europsko označavanje automobilskih guma obavezno je za sve proizvođače automobilskih guma u Europi i zato ne kupujte gume bez obavezne etikete

U skladu s europskom direktivom o označavanju guma, sve gume za osobna i laka dostavna vozila koja se prodaju na europskom tržištu moraju imati posebne oznake na kojoj se nalaze ocjene njihovih performansi. Označavanje i testiranje prema strogom sustavu obvezno je za sve gume proizvedene nakon 1. srpnja 2012. Na oznakama ćete naći tri faktora po kojima se gume uspoređuju, a to su:štedljivost (potrošnja, odnosno iskoristivost goriva), držanje na mokrom (zaustavni put na mokrom kolniku) i buka (vanjska razina buke koju ghume proizvode pri vožnji). Novi propis o označavanju guma važan je zbog poboljšanja sigurnosti na cestama, smanjenja potrošnje goriva i emisije CO2 te smanjenja buke prometa.

AUTOMOBILSKE GUME | Author: Continental foto: Continental

Kako čitati oznake na gumama?
Europske oznake za štedljivost, držanje na mokrom i buku.
VRSTA VOZILA
C1 je oznaka guma za osobna vozila
C2 je oznaka guma za kombi i dostavna vozila
C3 je oznaka guma za tovarna vozila

ŠTEDLJIVOST (ISKORISTIVOST GORIVA)
Otpor pri kotrljanju značajka je koja utječe na iskoristivost goriva i manju emisiju CO2. Što je otpor manji, manja je i potrošnja goriva. Štedljivost se ocjenjuje slovima od A (najbolji rezultat) do G (najlošiji rezultat). Razlika između A i G razreda iznosi otprilike 0.65 litre za prosječno vozilo.

DRŽANJE NA MOKROM
Držanje na mokrom ocjenjuje se mjerenjem zaustavnog puta pri kočenju na mokrom kolniku. Također se označava od A (najbolji rezultat) do G (najlošiji rezultat). Mokro držanje jedan je od najvažnijih faktora sigurnosti na cesti, a razlika u dužini zaustavnog puta između oznake A i G može biti i do 30%.

BUKA
Vanjska razina buke koju proizvode gume izražena je u decibelima (dB) od 1 (najtiša) do 3 (najbučnija).

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.