Početna Magazin 2580 pregleda

Slušate li glazbu dok vozite? Evo kako ona utječe na vas

Savjeti kako ostati smiren

Istraživanja su pokazala kako vozači koji slušaju glazbu s bržim ritmom voze brže nego oni koji slušaju malo mirnije tonove...

Pogreške koje činimo za vožnje | Author: Borna Filic/PIXSELL foto: Borna Filic/PIXSELL

Iako razlozi slušanja glazbe variraju od čovjeka do čovjeka, neka su istraživanja pokazala kako vozače ona opušta ili im pomaže u tome, a za dužih vožnji 'ubija' dosadu i monotoniju. Novećina ljudi je potvrdila kako ih nakon naporna radnoga dana dodatno uznemirava buka u prometu pa je i to jedan od ključnih razloga slušanja glazbe u autima.

No može li to dekoncentrirati vozača? 

Pogreške koje činimo za vožnje izbjegavajte ih Ovo su najčešće pogreške koje činimo za volanom

Preglasna glazba itekako može ometati vozača i utjecati na pad koncentracije. Takav način slušanja glazbe isključuje stopostotnu pažnju na ono što se događa ispred i oko vas. Osim toga, velika je vjerojatnost da nećete čuti zvukove poput trubljenja ostalih sudionika prometa. Međutim, umjereno slušanje glazbe ugušiti će zvukove prometnih kolapsa, a i pomoći će u opuštanju, ali pritom morate biti svjesni svega što se događa oko vas. Ankete kažu kako je za vožnje sigurnije slušati laganu glazbu, ali i da svi vozači koji su skloniji bržemu ritmu voze brže nego oni koji preferiraju mirnije tonove.

Savjeti kako ostati smiren | Author: Arhiva foto: Arhiva

Pogledajte naš test novog Porschea 911 (992):

Auto start YouTube kanal | Author: Auto start foto: Auto start

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.