Početna Novosti 34 pregleda

Hoće li pametni automobili u budućnosti špijunirati vozače?

AUTONOMNI AUTOMOBILI

Kako će automobili biti pametniji, bit će potrebno i jasnije odrediti tko smije imati pristup podacima koje auto prikuplja, a neki strahuju da bi se to moglo zlorabiti

Samovozeći automobili poput onog na kojem radi Google, ali i brojne druge kompanije, mogli bi znati puno više o nama nego što bi to htjeli.  Kad zažive na našim cestama bit će opremljeni golemim brojem senzorima koji će im omogućiti da prate gotovo svaki detalj naših putovanja, ali i navika vozača.

A, neki tvrde kako bi se mogli koristiti kao što se danas koriste špijunski dronovi. Rob Leslie iz tvrtke Sedicii Innovation rekao je za stranicu InfoWars, koja se bavi teorijama zavjera, kako će rast njihovih mogućnosti biti eksponencijalan, što će dovesti do još sofisticiranijih algoritama i proizvoda za analizu. Na istoj stranici navode da je razumno da bi takva tehnologija i komunikacija između vozila mogla omogućiti policiji da prikupljaju podatke o brzini bez radara. Političari bi također mogli uvoditi naknade za prijeđenu kilometražu, a proizvođačima bi se mogao otvoriti cijeli niz novih tvrtki kojima bi mogli prodavati podatke iz vozila. Podaci o brzini ili lokaciji vozila mogli bi biti zanimljivi oglašivačima, osiguravateljima, ali i telekomima, piše portal 24sata.

Naravno, ovdje se javlja i pitanje oko toga tko kontrolira podatke iz ovakvih vozila, a kompanije će morati zauzeti jasan stav o privatnosti podataka, prenosi Daily Mail. Iz Audija su rekli ranije kako je automobil drugi dnevni boravak i mora ostati privatan te da je korisnik jedini koji treba imati pristup podacima.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.