Početna Off 283 pregleda

Njemačka od 1. travnja legalizira marihuanu. Što to znači za vozače?

FOTO: 420intel

Zbog legalizacije očekuje se povećani broj policijskih kontrola vozača na drogu, a to vas zbog tragova THC-a u krvi može skupo koštati čak iako je opojni utjecaj droge odavno prošao

Marighuana je najčešće korištena droga u svijetu. Iako je u velikom dijelu svijeta ilegalna, a u sve više država se dopušta njeno korištenje u medicinske, ali i "rekreacijske" svrhe. Njemačka je danas odobrila zakon o potpunoj legalizaciji marihuane, a on  na snagu stupa 1. travnja. Sve osobe starije od 18 godina moći će legalno kupovati i konzumirati ovu opojnu drogu. Međutim, legalizacija kanabisa ne znači da će biti dopuštena i vožnja pod utjecajem ove droge. 

Njemački ured za nadzor prometa (Die Deutsche Verkehrswacht, DVW) pretpostavlja da se u cestovnom prometu može očekivati ​​porast vožnje pod utjecajem kanabisa.

"Kanabis sada postaje normalno opojno sredstvo. Ali samo zato što je droga legalna, vožnja pod utjecajem THC-a nije ni sigurna niti dopuštena. Sljedeće vrijedi za sve: Ako pušiš travu, ne voziš!", izjavio je profesor Kurt Bodewig, predsjednik DVW-a i bivši savezni ministar prometa u Njemačkoj vladi. 

Author: Patrick Pleul/DPA/PIXSELL foto: Patrick Pleul/DPA/PIXSELL

Vožnja pod utjecajem kanabisa trenutačno je prekršaj po njemačkom Zakonu o cestovnom prometu i moguće kazneno djelo po njemačkom Kaznenom zakonu. Prema najavama vožnja pod utjecajem kanabisa procjenjivati će se ​​na isti način kao i vožnja pod utjecajem alkohola: "znanstveno, činjenično i utemeljeno na trenutnim podacima".

Mnogi Nijemci su zabrinuti bog utjecaja legalizacije na sigurnost prometa jer nuspojave konzumacije kanabisa često dovode do specifičnih ponašanja u vožnji. Nekoliko je studija pokazalo da ljudi pod utjecajem kanabisa često voze sporije, imaju problema s držanjem vozne trake i imaju osjetno sporiju reakciju. Do danas nema potvrđenih brojki nesreća i konkretnom utjecaju kanabisa na promet jer se on smatra narkotikom i ne bilježi se odvojeno od drugih droga u statistikama nesreća. Međutim, činjenica je da su mnoge nesreće koje su uzrokovane vožnjom pod utjecajem opojnih sredstava uzrokovane upravo zbog utjecaja kanabisa. 

Njemački osiguravatelji zbog svega ovoga pozivaju saveznu vladu da što prije stvori jasna pravila za konzumaciju kanabisa i vožnju pod njegovim utjecajem. Osiguravatelji traže granicu THC-a u krvi koja ne kriminalizira vozače koji povremeno puše travu, ali su sposobni za vožnju. 

Author: Canva foto: Canva

Trenutna situacija nije previše povoljna za one koji povremeno konzumiraju marihuanu. Unatoč legalizaciji, vozačima prijete novčane kazne, oduzimanje vozačke i kazneni bodovi čim se u krvi otkriju i najmanje količine aktivnog sastojka kanabisa, THC-a. Problem je što se THC u tijelu razgrađuje puno sporije i drugačije od alkohola i stoga se redovito može otkriti u krvi dugo nakon što je opojni učinak marihuane prošao.

"Ako navečer popijete malo alkohola, sljedećeg jutra obično ponovno možete voziti. Ako navečer popušite joint, još uvijek možete biti u prekršaju nakon 10 do 12 sati", rekao je Jörg Asmussen, generalni direktor Općeg udruženja njemačke industrije osiguranja. Stoga osiguravatelji zagovaraju granicu THC-a koja otprilike odgovara granici od 0,5 promila za alkohol.

Svatko tko prouzroči nesreću s THC-om u krvi riskira gubitak prava na osnovno osiguranje. Osiguranje od automobilske odgovornosti tada unesrećenom isplaćuje štetu u cijelosti, ali ima regresno potražuje taj iznos od osobe koja je izazvala nesreću.

Dakle, ako povremeno konzumirate marihuanu i namjeravate voziti u Njemačkoj, savjetujemo da odustanete od svoje loše navike. Zbog legalizacije očekuje se povećani broj policijskih kontrola vozača na drogu, a to vas zbog tragova THC-a u krvi može skupo koštati čak iako je opojni utjecaj droge odavno prošao.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.