Početna Magazin 11643 pregleda

Ne volite voziti po kiši? Ovi savjeti će vam to dosta olakšati

FOTO: Goran Kovačić/PIXSELL

Slabija vidljivost, sklizak kolnik, akvaplaning i velike gužve samo su neki od razloga zašto se mnogi u vožnju po kiši upuštaju nerado i s velikom nelagodom

Nakon što se više od mjesec dana stidljivo najavljivala, jesen je posljednjih dana konačno "pokucala na naša vrata" uz tipične jesenske temperature i mnogo dosadne kiše. Kiša je u stanju kreirati i neke od najopasnijih uvjeta na cesti i često je jedan od glavnih razloga za prometne nezgode. Slabija vidljivost, sklizak kolnik, akvaplaning i velike gužve samo su neki od razloga zašto se mnogi u vožnju po kiši upuštaju nerado i s velikom nelagodom. Ako spadate u takve vozače ili jednostavno želite naučiti kako se sigurnije voziti po kiši pročitajte naših 8 savjeta u nastavku.

1. Provjerite gume

Budite sigurni da su gume na vašem automobilu u dobrom stanju. Posebno oprezni budite nakon što ljetne gume zamijenite sa zimskima. Zimske gume, generalno gledano, imaju lošije performanse na mokrom od većine ljetnih i trebali biste se priviknuti na njihov duži zaustavni put na mokrom. Također uzmite u obzir kvalitetu gume pri odabiru novih zimskih guma. Testovi nerijetko pokazuju da su neki modeli vrlo loši na mokrom, a tako je i u aktualnom testu zimskih guma koji smo objavili prije nekoliko dana.

Zimske gume VELIKI TEST Neke zimske gume su jako opasne na mokroj cesti, omiljen model Hrvata je najtrajniji

 2. Provjerite automobil

Prije sezone kiša obavezno provjerite sve ono što će vam jako dobro doći kad se "nebo otvori". Prije svega tu mislimo na svjetla koja će vam pomoći da pri jakoj kiši ostanete vidljivi i na metlice brisača koje bi trebale potpuno uklanjati vodu s vjetrobrana bez zapinjanja i škripanja. Trebate li mijenjati metlice brisača svakako odaberite skuplji i kvalitetniji model koji će brisati bolje i trajati duže.

3. Upalite svjetla

Iako su svjetla u ovo doba godine obavezna mnogi ne pale kratka svjetla već se oslanjaju na dnevna (što je zakonski u redu). Paljenjem kratkih svjetla upalit ćete i stražnje pozicije i tako biti bolje vidljiviji i straga. Pri jačoj kiši upalite i stražnje maglenke. 

Author: Goran Kovačić/PIXSELL foto: Goran Kovačić/PIXSELL

4. Vozite sporije

Ako često vozite brže od dopuštenog u kišnim uvjetima na cesti trebali biste prestati s tom navikom i u najmanju ruku poštovati ograničenja brzine. Posebno je to važno u zavojima ali i na dionicama gdje može doći do nakupljanja vode na kolniku i akvaplaninga. Smanjena brzina nužna je da biste u kritičnim situacijama dobro reagirali i "spasili stvar". .

5. Držite razmak

Držite siguran razmak u odnosu na automobile ispred vas. Zaustavni put će na mokrom asfaltu biti duži i zato razmak na kojeg ste navikli na suhom često nije dovoljan. 

Author: Goran Kovačić/PIXSELL foto: Goran Kovačić/PIXSELL

6. Izbjegnite nagla kočenja 

Kad su ceste mokre počnite kočenje ranije nego što biste to učinili da su ceste suhe. Na taj način izbjeći ćete nagla kočenja koja mogu biti opasna. Ne koristite tempomat kako biste stalno bili koncentrirani na kočnicu i gas.

7. Pazite na vodu na kolniku

Mokra cesta nije prevelik problem za dobar auto s dobrim gumama, ali i najbolji auto s najboljim gumama ne može ništa kad naleti na velike lokve stajaće vode na cesti. Tada dolazi do akvaplaninga i gume gube kontakt s podlogom.te automobilom više nije moguće upravljati sve dok gume ponovo ne dotaknu asfalt. Zato unaprijed usporite primijetite li vodu na kolniku ili sumnjate da bi je moglo biti zbog neravnog kolnika. 

Author: Goran Kovačić/PIXSELL foto: Goran Kovačić/PIXSELL

8. Otpustite gas kad dođe do akvaplaninga

Akvaplaning je ponekad neizbježan, posebice na autocestama te može biti uzrok nesreće. Kad osjetite da automobil više nije pod vašom kontrolom, odnosno da "klizi" na vodi, ne okrećite volan naglo i ne kočite naglo već jednostavno samo pustite gas. Na taj će se način auto nastaviti kretati ravno prema naprijed i usporavati. Kad gume ponovo uspostave kontakt s podlogom nastavite normalno s vožnjom. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.