Početna Magazin 102 pregleda

Kobne nesreće poput nedavne zagrebačke teško je spriječiti

nesreće
Vidi galeriju 1/7
Kobne nesreće poput nedavne zagrebačke teško je spriječiti Kobne nesreće poput nedavne zagrebačke teško je spriječiti Kobne nesreće poput nedavne zagrebačke teško je spriječiti Kobne nesreće poput nedavne zagrebačke teško je spriječiti Kobne nesreće poput nedavne zagrebačke teško je spriječiti Kobne nesreće poput nedavne zagrebačke teško je spriječiti Kobne nesreće poput nedavne zagrebačke teško je spriječiti

Strašna nesreća koja se dogodila u ponedjeljak na zagrebačkome Kvatriću navela nas je da se ponovo zapitamo: Kako spriječiti divljanje pijanih vozača na prometnicama? Pitanje je to na koje se teško može pronaći odgovor

U autoškolu većina se nas upisala sa 18 godina. Postati vozač mnogima je velika želja pa nestrpljivo čekaju da ispune zakonsku obvezu, to jest postanu punoljetni i pristupe vozačkome ispitu. Osobito mladići.

nesreće | Author: PIXSELL foto: PIXSELL

U autoškoli nauče vas sva teorijska prometna pravila i značenja znakova. Nauče vas parkirati, provjeravati mrtvi kut, kretati na uzbrdici i kočiti motorom.

nesreće | Author: PIXSELL foto: PIXSELL

Jednu stvar vas ne nauče, možda i najbitniju od svega. Svaki put kada sjedate za upravljač od toga trenutka postajete mogući ubojica. Da se razumijemo - ne želimo napadati autoškole. Ondje će vam više puta kao papagaji ponavljati rečenicu koju sam maloprije napisao. No, svi znamo kakvi smo bili sa 18 - najpametniji na svijetu.

nesreće | Author: PIXSELL foto: PIXSELL

Na jedno uho nutra, na drugo van. Vrijeme i iskustvo učine svoje, život nas najčešće na našoj koži uči greškama. Sjedanje pijanih za upravljač svakodnevna je pojava i tu se, nažalost, malo toga može promijeniti. Možemo donijeti mali milijun zakona, pijana jurcanja po gradskim prometnicama teško ćemo suzbiti.

nesreće | Author: PIXSELL foto: PIXSELL

Konačni rezultati vikend-rally vozača jesu mrtvi putnici i pješaci. Od početka godine do danas u prometu je život izgubilo 70 ljudi. Čak 12 osoba više nego u istome razdoblju lani. Najčešći uzrok tragedija su, upravo kao i nekidan na Kvatriću, alkohol i brzina.

nesreće | Author: PIXSELL foto: PIXSELL

Posve je razvidno kako sustav ne funkcionira, za zapitati se je kako dalje. Ideja nekih proizvođača automobila (švedski Volvo) bila je da se u svako vozilo ugrađuje nešto poput ispitivača daha, koji bi prepoznao alkoholiziranost vozača te mu ne bi dopustio pokretanje motora. Ta ideja zahtijeva mnogo dorada, ali takva 'fizička' zabrana upravljanja vozilom u stanju alkoholiziranosti možda bi smanjila broj nesreća.

nesreće | Author: PIXSELL foto: PIXSELL

Puno bolja kontrola recidivista i trajno oduzimanje vozačke dozvole notornim prekršiteljima zakona također bi bili oportuni, no sve to bi se lako moglo pretvoriti u mrtvo slovo na papiru. Konačno, odgoj i kultura potiču nas na odgovorna ponašanja. Nažalost, u svijest pojedinca pa i društva općenito teško je ući i preko noći mijenjati način razmišljanja. Ako se dugotrajnim procesom preodgoja ne stvore temelji za korjenite promjene ponašanja u prometu, bojim se, sličnih nesreća poput one u zagrebu 11. travnja još ćemo se nagledati. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.