Početna Magazin 397 pregleda

TOP 7 trikova kako smanjiti nesnosnu ljetnu vrućinu u automobilu

1
Vidi galeriju 1/4
TOP 7 trikova kako smanjiti nesnosnu ljetnu vrućinu u automobilu TOP 7 trikova kako smanjiti nesnosnu ljetnu vrućinu u automobilu TOP 7 trikova kako smanjiti nesnosnu ljetnu vrućinu u automobilu TOP 7 trikova kako smanjiti nesnosnu ljetnu vrućinu u automobilu

Uz njih uspjet ćete smanjiti nepodnošljivu vrućinu u svom automobilu...

1 | Author: Pinterest foto: Pinterest

Griju se griju asfalt, kuća, stan, auto... Temperature ispod 30 stupnjeva stvar su prošlosti i u automobilima je sve toplije i nepodnošljivije. To nije uvijek toliko strašno, jer i kada je vanjska temperatura debelo iznad 30, u autu je klimatizirano i ugodno. No, što kada parkirate na vrelome suncu i nakon nekoga vremena vratite se u auto, a u njemu je + 50!? 

1 | Author: Ivica Galovic/PIXSELL foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Prije svega važno je spomenuti kako u nikakvim okolnostima djecu ili kućne ljubimce ne smijete ostaviti u zaključanom automobilu. U kratkome razdoblju provedenome na direktnom udaru sunca, u "kipućem" automobilu temperature se mogu popeti i do 90 stupnjeva.

1 | Author: Patch foto: Patch

1. Parkirajte u hladu

Da, ako parkirate ispod stabla riskirate prljavštinu koja pada ili čak ptičji izmet, ali zauzvrat će u automobilu biti puno ugodnije i podnošljivije. Ako hlada nema, parkirajte automobil tako da sunce direktno udara na stražnji prozor, radije nego na prednje vjetrobransko staklo. Tako ćete izbjeći ekstremno zagrijavanje prednjih sjedala i upravljača.

1 | Author: reddit foto: reddit

2. Koristite vjetrobranski suncobran

Njime ćete učinkovito zaštititi unutrašnjost auta od najjačih Sunčevih zraka. Iako će u automobilu i dalje biti vruće, ta vrućina ipak će biti manja i podnošljivija. Također, ovi suncobrani doprinose bržemu rashlađivanju auta nakon što se uključi klimatizacija. 

1 | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

3. Zaštita od sunca na bočnim staklima

Ovakvo nešto zasigurno ste barem nekoliko puta u životu vidjeli na autu, najčešće u okruglom obliku i s dječjom grafikom iz nekog ctrića. Stvar je u tome da ove 'naprave' vrlo dobro štite stražnja sjedala i djecu od jakih zraka sunca. Također, uspjet će i ponešto smanjiti temperaturu. Poneki luksuzniji automobili i monovolumeni u standardnoj opremi imaju zaštitne 'rolete' na izvlačenje.

1 | Author: DIAGO foto: DIAGO

4. Čuvajte kožu ohlađenom

Kožna sjedala i upravljač mogu se zagrijati do te razine da uzrokuju ozbiljne opekline na čovjeku. Da bi se to izbjeglo, potrebno je na sjedalo staviti ručnik ili neku zaštitnu tkaninu. Upravo to će spriječiti onaj prvi kontakt s vrućim sjedalima ljeti. Ako se upravljač toliko zagrije, pomaže sljedeća stvar - na komad krpe ili tkanine prolijte malo vode, a zatim obrišite vrući upravljač. Također, dobra je stvar imati i raspršivač pun vode. Iako će voda možda odmah ispariti, ipak će direktno smanjiti visoku temperaturu. Nakon nekoliko puta, upravljač, mjenjač ili metalni dijelovi mogu biti na normalnoj temperaturi.

1 | Author: unitedautomotiva.ca foto: unitedautomotiva.ca

5. Pripazite na kopče pojaseva

Iako zvuči banalno, metalne kopče sigurnosnih pojaseva mogu se također zagrijati do ekstremnih temperatura, tolikih da mogu uzrokovati opekline. Zato valja pripaziti pri stavljanju pojaseva, pogotovo djeci. Također, pripomoći će raspršivanje vodom ili brisanje kopči mokrom krpom nekoliko puta zaredom.

1 | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

6. Naoružajte se vodom

Ostati hidratiziran jako je bitna stavka u ljetnim mjesecima. To podrazumijeva da uza se držite bocu vode, a vašemu autu nadolijete maksimalnu količinu rashladne tekućine. Također, ponesite koliko god vode je moguće, jer ona, iako je vruća, može pomoći u slučajevima kvara, nesreće itd.

1 | Author: Facebook foto: Facebook

7. Ne ostavljajte stvari u autu

Ponesite samo najnužnije, jer osim što će vrućina zagrijati bilo kakve napitke i tekućine u autu, ona će i nepovratno oštetiti CD-ove, elektronske naprave i mobitele, igračke... Ako poneke stvari rijetko koristite u autu,najbolje ih je ostaviti u kući, a nužne držati u prtljažniku. 

1 | Author: DGG foto: DGG

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.