Početna Novosti 5402 pregleda

Grad zbog kamera mora vratiti 2,4 miljuna eura kažnjenim vozačima

1
Vidi galeriju 1/4
Grad zbog kamera mora vratiti 2,4 miljuna eura kažnjenim vozačima Grad zbog kamera mora vratiti 2,4 miljuna eura kažnjenim vozačima Grad zbog kamera mora vratiti 2,4 miljuna eura kažnjenim vozačima Grad zbog kamera mora vratiti 2,4 miljuna eura kažnjenim vozačima

Kamere nisu postavljene iz sigurnosnih razloga, već omogućuju nepravedno stjecanje profita te ometaju vozače u procesu vožnje, glasi sudska presuda...

Kamere za brzinu dio su naše svakodnevice, osobito u prometu, a postale su općeprihvaćene. One su površno rješenje kompliciranoga problema s kojim se nadležne institucije ne znaju suočiti. Osim toga, može se reći kako kamere u prometu "zlostavljaju" vozače.

1 | Author: Arhiva foto: Arhiva

O tome govori i primjer iz američke savezne države Ohio, točnije u gradiću New Miami, gdje su kamere ciljano i strateški postavljene na mjestima gdje mogu "ubrati" najviše novca od kazni. Gradić je zato sudskom presudom prisiljen isplatiti povrat novca od naplaćenih kazni, više od 2,4 milijuna eura.

1 | Author: Arhiva foto: Arhiva

Presuda kaže: "Kamere nisu postavljene iz sigurnosnih razloga, već omogućuju nepravedno stjecanje profita te ometaju vozače u procesu vožnje". Jedan od navedenih argumenata na sudu "kaže" kako su gradske vlasti potpisale ugovor s tvrtkom Optotraffic, koja je postavila kamere. Četrdeset posto naknade od naplaćenih kazni New Miami plaća Optotrafficu, a ostalo ostaje u gradskoj blagajni.

1 | Author: Arhiva foto: Arhiva

Od 2012. godine, kada je sklopljen ovaj lihvarski ugovor, ukupno je naplaćeno preko 2,43 milijuna eura kazni. Unatoč donesenoj presudi, agonija vlasti ovoga malog grada i potezanja po sudovima tek je počela. Očekuje ih i proces na vrhovnome sudu države Ohio, jer su povrijeđena i ustavna prava vozača.

1 | Author: Arhiva foto: Arhiva

Postavlja se i pitanje koliko će grad koštati svi ti sudski procesi i tko će to platiti, jer se novac poreznih obveznika ne može trošiti na takve stvari. "Da je New Miami samo malo bolje i pametnije instalirao kamere, nitko ih vjerojatno ne bi primijetio. U redu je biti pohlepan u Americi, samo pritom treba biti diskretan", izjavio je jedan od stanovnika New Miamija.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.