Početna Novosti 10 pregleda

Njemačka ne želi subvencionirati električne automobile

ELEKTROMOBILI I SUBVENCIJE

Problemi sa subvencijama za električne automobile u Njemačkoj – za razliku od drugih država Njemačka ne želi dati subvencije pri kupnji novih čistih električnih vozila

U Njemačkoj bi politička stranka SPD htijela financijski pomoći kupcima električnih automobila, no veliko je pitanje hoće li na to pristati ministar financija. Podsjetimo kako je Vlada Njemačke najavila kako bi se do 2020. na njemačkim cestama trebalo voziti čak milijun vozila na električni pogon.

Izvorni plan je još iz 2007. no, plan se ne ostvaruje, jer u ovom trenutku u Njemačkoj je registrirano samo 20.000 čisto električnih automobila. Kako potencijalni kupci kažu, ima puno problema s električnim automobilima, jer su i dalje preskupi, premalog dosega, a ono što ih najviše smeta je slaba infrastruktura stanica za punjenje strujom.

Električne punionice ako i postoje, onda se nalaze u gradovima, ali ne i u ruralnim predjelima. Za razliku od Kine, Japana ili Norveške, do sada je svaka njemačka vlada rekla „ne“ kad se radilo o isplati poticaja kupcima ekoloških električnih automobila. Tako nije usvojena ideja kako bi se za svaki kupljeni električni automobil isplatilo do 5.000 eura.

Tako do daljnjega Njemačka vlasnicima električnih automobila kao neku vrstu povlastice daje samo pravo korištenja autobusnih traka u gradskom prometu, te besplatno parkiranje, što sasvim sigurno nije dovoljno.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.