Početna Novosti 45 pregleda

Vrtoglavom vrtnjom zamašnjaka u vakuumu do 25% uštede goriva

TEHNOLOGIJA ZAMAŠNJAKA
Vidi galeriju 1/2
Vrtoglavom vrtnjom zamašnjaka u vakuumu do 25% uštede goriva Vrtoglavom vrtnjom zamašnjaka u vakuumu do 25% uštede goriva

Volvo je potvrdio da tehnologija zamašnjaka štedi do 25 posto goriva - KERS (Kinetic Energy Recovery System) je eksperimentalni sustav pohranjivanja kinetičke energije – zamašnjak se vrti do 60.000 o/min

Volvo je finalizirao opsežno testiranje kinetičke tehnologije zamašnjaka na javnim cestama, a postignuti rezultati potvrđuju da je u pitanju lagana, jeftina i ekološki izuzetno učinkovita tehnologija. 'Testiranje ovog eksperimentalnog sustava pohranjivanja kinetičke energije provedeno je još tijekom 2012. godine, a rezultati pokazuju da tehnologija u kombinaciji sa četverocilindarskim turbomotorom ima potencijal smanjenja potrošnje goriva do 25 posto u usporedbi sa šestcilindarskim turbomotorom sličnih performansi. S dodatnih 80 KS, četverocilindarski motor bez problema nudi performanse šestcilindarskog motora.

Eksperimentalni sustav, poznatiji i kao KERS sa zamašnjakom (Kinetic Energy Recovery System) je ugrađen na stražnju osovinu. Tijekom usporavanja, enegija kočenja ubrzava zamašnjak do 60.000 okretaja u minuti, a kada se automobil ponovno počne kretati, rotacija zamašnjaka se prenosi na stražnju osovinu preko posebno dizajniranog prijenosa. Motor s unutrašnjim sagorijevanjem, koji pokreće prednje kotače, automatski se gasi prilikom kočenja. Energija iz zamašnjaka koristi se za ponovno ubrzanje vozila ili pokretanje vozila konstantnom brzinom na otvorenoj cesti.

Uz tehnologiju zamašnjaka s dodatnih 80 KS, četverocilindarski motor bez problema nudi performanse šestcilindarskog motora.

Pohranjena energija je dovoljna da kratkotrajno pokreće automobil. To ima značajan utjecaj na potrošnju goriva. Izračuni predviđaju da je gotovo pola službenog NEDC ciklusa vožnje moguće odvesti s isključenim klasičnim motorom s unutrašnjim sagorijevanjem. Obzirom na to da se zamašnjak aktivira kočenjem i da je količina pohranjene energije limitirana, tehnologija je najučinkovitija prilikom vožnje sa stalnim kočenjima i kretanjima. Drugim riječima, najveće uštede mogu se ostvariti u gradskoj vožnji ili aktivnoj vožnji po zavojima s mnogo kočenja.

TEHNOLOGIJA ZAMAŠNJAKA | Author: Volvo foto: Volvo

Ukoliko se energija iz zamašnjaka kombinira s punim kapacitetom klasičnog motora s unutrašnjim sagorijevanjem, vozilu može dati dodatnih 80 KS i značajan rast okretnog momenta, što se izravno prenosi na ubrzanje do 100 km/h koje se značajno skraćuje. Eksperimentalni automobil, Volvo S60, ubrzava do 100 km/h za sjajnih 5,5 sekundi. Pogon uz pomoć zamašnjaka testiran je još tijekom 80-tih godina prošlog stoljeća u modelu Volvo 260, a čelični je zamašnjak bio predmet testiranja brojnih proizvođača. Ipak, kako je jedinica bila sastavljena od čelika te time velika i teška, imala je ograničen rotacijski kapacitet te nije predstavljala održivu alternativu.

Današnji zamašnjak, koji je Volvo testirao u svojim vozilima, izrađen je od ugljičnih vlakana. Teži oko 6 kg i ima promjer od 20 cm. Uz to, vrti se u vakuumu kako bi se minimalizirali frikcijski gubitci. 'Mi smo prvi proizvođač automobila koji primjenjuje tehnologiju zamašnjaka na stražnjoj osovini automobila opremljenog motorom s unutrašnjim sagorijevanjem koji pokreće prednje kotače. Nakon kompletiranja uspješnih testova, sljedeći je korak ocijeniti mogućnosti implementacije tehnologije u budućim modelima.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.