Početna Off 4512 pregleda

Zašto 'pomicanje sata' može biti opasno za vozače?

FOTO: Pixsell/Canva

Svatko tko ima primjetnih problema s 'pomicanjem sata' neka ne sjeda sam za volan. Ako ste umorni za volanom, ne ugrožavate samo sebe, već i druge

Dok neki ljudi niti ne primjećuju izgubljeni sat, mnogima se bioritam zbuni. Teško se prilagođavaju novom ritmu između dana i noći. Zašto to može biti opasno i za vozače objašnjavaju nam stručnjaci iz njemačkog ADAC-a- 

"Razdoblje prilagodbe može potrajati i do nekoliko dana, ponekad i dulje. Da biste olakšali razdoblje prilagodbe, može pomoći vježbanje, po mogućnosti na svježem zraku. Na primjer, šetnja, vožnja bicikla, trčanje ili vježbe opuštanja", rekla liječnica ADAC-a Dr. Juliane Zschorlich

Doktorica Zschorlich preporučuje vozačima: "Svatko tko ima primjetnih problema s 'pomicanjem sata' neka ne sjeda sam za volan. Ako ste umorni za volanom, ne ugrožavate samo sebe, već i druge."

Više nesreća nakon 'pomicanja sata'?

U tjednu nakon 'pomicanja sata' promjene vremena u prosjeku je više nesreća s ozlijeđenim i poginulim osobama nego u tjednu prije 'pomicanja sata'. Prometni stručnjaci ADAC-a sumnjaju da je to manje povezano s izgubljenim satom, a više s činjenicom da je u proljeće na cestama ponovno sve više slabije zaštićenih sudionika u prometu.

Author: Saša Miljević/PIXSELL foto: Saša Miljević/PIXSELL

Sezona vožnje na dva kotača obično se otvara krajem ožujka. Mnogi motociklisti izvlače svoje motocikle iz garaže. Biciklisti su opet sve češći na ulicama. Broj nesreća s ozljedama također raste u tjednima koji slijede, da bi tek u jesen ponovno počeo padati.

Reagiraju li divlje životinje na ljetno računanje vremena?

Srne, jeleni i divlje svinje na 'pomicanje sata' ne reagiraju ništa drugačije nego inače, ponašaju se kao i inače. No, početak 'jutarnje špice' ponovno pada u vrijeme kada je vidljivost slabija zbog toga što sunce izlazi malo prije sedam sati. Budući da su mnoge životinje aktivne u to doba, ovdje vrebaju opasnosti za ljude i životinje. Osobito su jeleni i srne vrlo aktivni u proljeće i traže hranu. Mnogi čopori divljih svinja također se intenzivno kreću. Često prelaze ulice i dolazi do nesreća s automobilima ili motociklima. Rizik od nesreća s divljim divljih životinjama povećava se nakon 'pomicanja sata'.

Kako izbjeći nezgode s divljim životinjama?

Oprezna vožnja i povećana svijest o riziku pomažu u izbjegavanju ozbiljnih nesreća koje uključuju divlje životinje. Životinje osobito često prelaze ceste u šumskim dijelovima i na rubovima polja. I to posebno u večernjim i ranim jutarnjim satima kada je vidljivost slabija. Zato budite nježni s gasom i uvijek budite spremni za kočenje!

Author: Canva foto: Canva

Divlje životinje ne mogu procijeniti brzinu automobila i neće čekati na rubu da prođete. Čak i ako vas životinja vidi, može iskočiti na cestu točno ispred vašeg automobila. Dakle, ako uočite životinju uz rub ceste, morate značajno usporiti ili čak potpuno zakočiti. Isključite duga svjetla kako biste izbjegli zasljepljivanje životinje. Također zatrubite, ovo u većini slučajeva preplaši divljač. Ako je sudar neizbježan, nemojte skretati u suprotni trak ili izvan ceste. Ovo samo dovodi vas i druge u još veću opasnost.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.