Početna Auto 58 pregleda

Ostao bez kočnica: Hakirali auto da bi pokazali njegovu ranjivosti

1
Vidi galeriju 1/2
Ostao bez kočnica: Hakirali auto da bi pokazali njegovu ranjivosti Ostao bez kočnica: Hakirali auto da bi pokazali njegovu ranjivosti

Smisao ovoga "pokusa" je upozoriti proizvođače automobila na to da premalo pozornosti obraćaju na sigurnost modernih automobila od mogućih i jednostavno izvedivih cyber napada...

U današnje vrijeme sve više modernih automobila oslanja se na povezivanje s vitalnim sustavima automobila bežičnim putem, umjesto fizičkim i mehaničkim. Tako automobili postaju jeftiniji za proizvodnju, pametniji i prilagodljiviji, jednom riječju - moderniji. No, s druge strane, postaju i vrlo ranjivi. Koliko su zapravo podložni hakerskome napadu pokazali su stručnjaci izraelske tvrtke Argus Cyber Security, koji su uspjeli potpuno hakirati sustave ovog automobila i preuzeti kontrolu nad vozilom.

1 | Author: YouTube foto: YouTube

To je u praksi izgledalo ovako: Papučice za gas i kočnicu prestale su raditi, poremetio se rad instrumenata, uključivao se uređaj za pranje stakla, a auto se neprestano naizmjence otključavao i zaključavao. Čak su i žmigavci pokazivali pogrešan smjer. 

1 | Author: YouTube foto: YouTube

Budući da postoji više mogućih načina za upad u sustav automobila, trenutačno nema jedinstvenoga rješenja koje bi potpuno spriječilo hakere i potpuno osiguralo automobil. Tijekom ovog eksperimenta automobil je vozio samo 25 km/h iz sigurnosnih razloga, a što bi se dogodilo za većih brzina? Posljedice bi bile strašne. Ovo je svojevrsno upozorenje autoproizvođačima da su automobili još uvijek previše ranjivi na ovome području.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.