Početna Novosti 495 pregleda

Prva država uskoro zabranjuje uvoz benzinaca i dizelaša

FOTO: Canva

I dok s neizvjesnošću čekamo kako će budućnost automobila u Europi izgledati jedna se država potpuno neočekivano odlučila definitivno zabraniti benzince i dizelaše već sada

Prošle je veljače Europska unija odobrila zakon kojim bi se zabranila prodaja automobila s motorom s unutarnjim izgaranjem u državama članicama od 2035. čime se pridružila nekoliko američkih saveznih država te Kanadi, Japanu, Singapuru, Indiji, Novom Zelandu i nizu drugih zemalja koje već planiraju slične zabrane. Ipak, najavljene zabrane su izazvale mnogo protivljenja i sve su jače glasine da će se mnoge države i EU na kraju ipak predomisliti oko toga zbog (pre)malog rasta prodaje i pada potražnje za električnim automobilima. 

STATISTIKE Svijet ima novog kralja! Električni auto je najprodavaniji u 2023.

I dok s neizvjesnošću čekamo kako će budućnost automobila u Europi izgledati jedna se država potpuno neočekivano odlučila definitivno zabraniti benzince i dizelaše već sada. Riječ je o siromašnoj afričkoj državi Etiopiji. Prema najnovijim vijestima iz njihovog parlamenta parlamenta, Alemu Sime, etiopijski ministar prometa i logistike, najavio je da je "donesena odluka da se automobili ubuduće neće moći uvoziti u Etiopiju osim ako nisu električni". S obzirom na to da ova afrička država nema vlastitu automobilsku industriju to bi efektivno značilo zabranu prodaje svih novih benzinskih i dizelskih automobila. 

PROGNOZA Porsche: Zabrana dizelaša i benzinaca bi mogla biti odgođena

Razlog zbog kojeg se Etiopija odlučuje za ovakav potez je ogroman dug države i nestašica naftnih derivata. Zbog nesolventnosti Etiopija vrlo teško dolazi do nafte, a pola uvezenih naftnih derivata troši se na pokretanje automobila. Ako ova zabrana bude i službeno uvedena Etiopija će postati prva velika država na svijetu koja dopušta prodaju samo električnih automobila. 

EKOLOGIJA Predomislili se: Britanci odgađaju zabranu benzinaca i dizelaša?

Situacija je prilično apsurdna jer velik dio kućanstava u Etiopiji uopće nema struju, a ne postoji ni nikakva infrastruktura za punjenje električnih automobila. No sve postaje jasnije kada shvatimo da građanima Etiopije automobili ne predstavljaju neki faktor u životu jer si gotovo nitko ne može priuštiti. Etiopija je jedna od najsiromašnijih država na svijetu te stoga ne iznenađuje da ima vrlo malo automobila, konkretno u čitavoj državi koja ima 120 milijuna stanovnika je manje od 200.000 auta. To znači 1,6 automobila na 1000 stanovnika. Aute u Etiopiji posjeduju isključivo vrlo bogati stanovnici (po njihovim standardima). 

Benzinski i dizelski automobili nisu jedini proizvodi koji su kod nas uobičajeni, a u Etiopiji zabranjeni. Zbog nedostatka deviza još ranije je zabranjen uvoz parfema, sunčanih naočala, nakita, satova, tepiha, kišobrana, torbica, novčanika, neke konzervirane hrane, slatkiša, sokova...

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.