Početna Auto 2247 pregleda

Mazda tvrdi: Električni automobili ipak zagađuju?

Zagađenje zraka
Vidi galeriju 1/2
Mazda tvrdi: Električni automobili ipak zagađuju? Mazda tvrdi: Električni automobili ipak zagađuju?

Ususret najavi nove, poboljšane tehnologije benzinskih motora, Mazda tvrdi kako pri mjerenju enisije CO2 proizvođači električnih automobila zanemaruju pravilan proces toga mjerenja

Mazdin konceptni auto | Author: Arhiva foto: Arhiva

U današnjoj autoindustriji krajnji je cilj ušteda energije i goriva. Proizvođači na sve moguće načine ustrajavaju ne bi li smanjili potrošnju goriva u svojim vozilima. Uz uvođenje novih, hibridnih i električnih pogona, većina je odoljela downsizingu, odnosno smanjivanju zapremnine motora i ubacivanju turbopunjača za postizanje što boljih performansi uza što manju emisiju ispušnih plinova.

Zagađenje zraka | Author: Arhiva foto: Arhiva

Mazda je jedan od rijetkih proizvođača koji ne teže downsizingu već optimira svoje motore s unutarnjim izgaranjem do maksimuma i ne razvijaju nikakav oblik hibridne ili električne tehnologije. Uz novi SkyActive X, program benzinskih motora, Japanci tvrde kako zbog novoga principa rada ova tehnologija može biti ekološki prihvatljivija u odnosu na konvencionalne električne modele. Evo i zašto...

Shematski prikaz Mazdinog motora | Author: Arhiva foto: Arhiva

Pokušali su u Mazdi izvesti realnije izračune o emisiji CO2, ovisno o pogonskom sklopu. Metodom praćenja zagađenja zraka iz izvora pogonske energije, za benzinske agregate, obuhvaćeno je i mjerenje koje obuhvaća vađenje i prerađivanje nafte te transport do krajnjih korisnika, a za elektromotore način dobivanja struje. Mazdini rezultati pokazuju kako električni automobil srednje veličine na 100 kilometara troši 20 kWh. U slučaju da je za dobivanje električne energije korišten ugljen, stvarna emisija CO2 bila bi oko 200 g po kilometru.

A prosječni benzinac, prema Mazdinim kriterijima, emitira oko 156 g/km, a ako bi koristio autoplin emisija bi pala na samo 100 g/km. Japanski proizvođač navodi kako bi, uzmu li se u obzir različiti izvori dobivanja električne energije, emisija iz električnog automobila iznosila oko 128 g/km. U opisu novih motora SkyActive X, novi bi agregati emitirali oko 142 g/km. Smatra se kako će upravo ovi novi motori pridonijeti promjeni odnosa emisije CO2 u korist benzinaca. Glede elektrifikacije svojih vozila, Mazda je tajnovito rekla da će taj proces odgoditi za budućnost.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.