Početna Auto 5901 pregleda

Zaboravljeni koncept: Škodin coupe koji nikada nije dobio šansu

FOTO: NetCarShow

Volkswagen je preuzeo Škodu 1994. godine i potpuno preporodio taj brend, a sve do danas Škodinim kupcima nije ponuđen klasičan coupe

Author: NetCarShow foto: NetCarShow

Danas se proizvodi više od milijun vozila godišnje, a obitelj modela Škoda širi se iz godine u godinu. No iako je bilo pokušaja, Škoda nikad, otkako je Volkswagenovo vlasništvo, nije u ponudi imala coupe. Doduše, 2002. godine napravila je takav koncept s kodnim imenom Tudor, ali on nikada nije zaživio u serijskoj proizvodnji. Škoda Tudor predstavljena je i na ženevskom salonu, a stilski je bila slična prvoj generaciji Superba, koji je plasiran godinu priije.

Author: NetCarShow foto: NetCarShow

Elegantan dizajn nije prošao nezapaženo kod ljubitelja automobila, a čak je privukao i lopove. Nakon Ženeve, koncept Škode Tudor bio je izložen na jednom eventu u Indiji, nakon čega je automobil nestao pod nerazjašnjenim okolnostima. Nakon višemjesečne istrage indijske policije, napokon je pronađen na jednoj željezničkoj stanici u Indiji, a danas je izložen u Škodinu muzeju u Češkoj.

Author: NetCarShow foto: NetCarShow

Koncept je dobio ime po Škodi 1101 Tudor iz 1948. godine, a nastao je prem želji tadašnjega Škodina šefa razvojnog odjela, koji je postavio izazov svojim dizajnerima. Škodinu gamu tada su (2002. godine) činila samo tri modela: Fabia, Octavia i Superb. U izradi novoga koncepta uvelike je korišten postojeći dizajn Superba, a na Tudoru su se prvi put pojavila neka stilska rješenja koja su poslije primijenjena na nekim Škodinim serijskim modelima. Jedno od tih rješenja su i stop-svjetla u obliku slova C.

Author: NetCarShow foto: NetCarShow

Unutrašnjost obložena kvalitetnim materijalima odisala je luksuzom. Bili su tu i detalji načinjeni iz brušena aluminija, tri zaslona...Ispod poklopca bio je 2,8-litreni šesterocilindrični motor sa 193 'konja', koji je u tome razdoblju ugrađivan u najjaču verziju Superba.

Author: NetCarShow foto: NetCarShow

 

Bacite oko i na naš YouTube kanal:

(KLIKNI OVDJE)

Auto start YouTube kanal | Author: Auto start foto: Auto start

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.