Početna Insider 13259 pregleda

Prvo polugodište: U prometu 19 poginulih manje nego lani

Poginuli u prometu: Statistike su bolje
FOTO: Edina Zuko/PIXSELL

Taj podatak budi nadu da će konačno preventivne i represivne policijske i druge mjere uroditi plodom

 

U prva tri dana srpnja na hrvatskim prometnicama poginula je jedna osoba, a u prvih šest mjeseci nastradalo je 125 sudionika prometa. To je ohrabrujući podatak, jer su lani u istome razdoblju poginule 144, a 2017. godine 136 osoba.. Uz ostale čimbenike, zasigurno su i preventivne i represivne policijske i druge mjere tomu doprinijele.

Author: Ivo Čagalj/PIXSELL foto: Ivo Čagalj/PIXSELL


Najcrnja je statistika iz lipnja, jer je u prometu poginulo 30 osoba, prosječno jedna dnevno. Svakako su tome doprinijeli početak špice turističke sezone i sve više motociklista na cestama. U siječnju su poginule 22, u veljači 14, ožujku 12, travnju 23 i u svibnju 24 osobe.

U svibnju 35, od početka godine 117 poginulih | Author: Ivica Galovic/PIXSELL foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Represija nije glavni, a ni isključivi smjer MUP-a, ali je itekako snažna poruka onima koju učestalo i grubo krše zakonske propise te ugrožavaju ljudske živote, izjavio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Uskoro će Sabor raspravljati o izmjenama Zakona o sigurnosti cestovnoga prometa i o drastičnim represivnim mjerama koje je Vlada izglasala i proslijedila mu na usvajanje.

Davor Božinović | Author: Dino Stanin/PIXSELL foto: Dino Stanin/PIXSELL

Prema službenoj statistici, Hrvatska ima 7,7 nastradalih na 100 tisuća stanovnika, europski prosjek je pet poginulih, a države poput Velike Britanije i skandinavskih zemalja imaju tri smrtno stradale osobe na 100 tisuća stanovnika.

U svibnju 35, od početka godine 117 poginulih | Author: Dusko Jaramaz/PIXSELL foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Na sigurnosnu statistiku utječe i 150 milijuna putnika koji u gotovo 57 milijuna vozila godišnje prijeđu hrvatsku granicu, uz oko dva milijuna motornih vozila u Hrvatskoj, ali i velik broj recidivista koje treba odvratiti od ponavljanja nezakonitog postupanja.

 

Pogledajte kako smo se Dacijom Duster popeli na 1170 metara:

Auto start YouTube kanal | Author: Auto start foto: Auto start

  • MARIEALICE

    SRETNA NOVA GODINA SVIMA PROČITAJTE OVE KORISNE INFORMACIJE ZA GODINU 2020. KAKO DOSTAVITI ZAJAM PO JEDNOSTAVNOM PORUKU.Zovem se Marie Alice, samohrana sam majka 3 djece i također sam medicinska sestra u Zagrebu. Ovo je moja priča u 2019. godini, prevarili
  • Balkan_DashCam

    Ovakvih stvari će biti sve dok se ne pokrene veće preventivno djelovanje.... ogroman svakodnevni broj prometnih prekršaja na cestama širom regiona pokazuje da nešto ne štima u samom sistemu dobijanja dozvola.... ono što naši timovi evidentiraju pokazuje samo dio haosa
  • SkylineGT

    Mene samo zanima zasto se ljudi cude prometnim nesrecama i izmisljuju razloge.. evo za primjer imao sam jednu(nisam vozio) i zavrsio na krovu, sluzbeni razlog je brzina sta je tocno ali samo djelomicno, nesluzbeni razlog za koji znaju samo sudionici..

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.