Početna Insider 8136 pregleda

Vozače na putu do mora vreba novih 66 kamera koje vide sve!

Vozače na putu do mora vreba novih 66 kamera koje vide sve!
FOTO: 24sata

Posebna zamka za prebrze vozače postala je Jadranska magistrala na kojoj od Rijeke do Dubrovnika vreba oko 40 kamera

 

Stacionarne kamere za nadzor brzine, koje je policija počela postavljati prije nekoliko godina, pokazale su se efikasnima i isplativima te je ove godine njihov broj drastično povećan.

Prava 'eksplozija' broja kamera dogodila se u turističkim dijelovima Hrvatske, duž jadranske obale, ali i na putevima koji vode prema moru. Oni koji putuju autocestama za sada će ostati pošteđeni strogog policijskog nadzora jer na autocestama od Zagreba prema moru nije postavljena nijedna kamera, no zato su 'alternativni putevi' jednostavno prepuni policijski zamki.

Vozače na putu do mora vreba novih 66 kamera koje vide sve! | Author: Nikola Ćutuk/PIXSELL foto: Nikola Ćutuk/PIXSELL

Putujete li primjerice od Zagreba do Splita “starom cestom” D1, vrebat će vas potencijalnih 13 fiksnih kamera. Posebna zamka za prebrze vozače postala je Jadranska magistrala na kojoj sad od Rijeke do granice s Crnom Gorom vreba čak 31 potencijalna kamera. Posebno gusto su razmještene od Zadra prema Šibeniku, gdje vrebaju u gotovo svakom većem mjestu.

Vozače na putu do mora vreba novih 66 kamera koje vide sve! | Author: Nikola Ćutuk/PIXSELL foto: Nikola Ćutuk/PIXSELL

Ipak, to što je uz cestu kućište za kameru ne znači uvijek da je u njemu zaista i kamera. Kamere se premještaju prema potrebi, no s ceste u vožnji nije moguće primijetiti je li u kućištu kamera ili nije. Također, ako kamera danas nije u kućištu ne znači da već sutra neće biti unutra. Policija je sve kamere postavila u granicama naseljenih mjesta, što je pohvalno, no to što nema nikakvih oznaka koje najavljuju kamere govori da im je glavni cilj i dalje punjenje proračuna.

Vozače na putu do mora vreba novih 66 kamera koje vide sve! | Author: 24sata foto: 24sata

Sudski vještak za cestovni promet Goran Husinec smatra da kamere trebaju biti označene – tako se ubire manje novca jer ljudi paze što rade. Uostalom, povećanje sigurnosti je glavni cilj ovakvih kamera, kažnjavanje je samo sekundarni efekt, zaključuje Husinec. 

Postavljene kamere bi mogle itekako pomoći punjenju proračuna jer su smještene na lokacije s najvećim prometom. Podsjećamo, kazne za prekoračenje brzine u naseljenome mjestu su od 300 do 15.000 kuna i 60 dana zatvora.

Vozače na putu do mora vreba novih 66 kamera koje vide sve! | Author: Nikola Ćutuk/PIXSELL foto: Nikola Ćutuk/PIXSELL

 

Dva nova tipa kamera kojima se ništa ne može sakriti

Na neke lokacije postavljena je ruska kamera Cordon-M4, koja može kontrolirati sve automobile u četirima trakovima, bez obzira na to u kojemu se oni smjeru kreću. Kamera Gatso T-Series prati čak 32 vozila na šest trakova. Vrijednost jedne kamere je oko 330 tisuća kuna, a cijena svakoga kućišta oko 31 tisuću kuna. Ukupna vrijednost svih instaliranih kamera, kućišta i stupova je gotovo 24 milijuna kuna.

I kod nas stigle kamere kojima ni jedan auto ne može pobjeći | Author: Duško Jaramaz/PIXSELL foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

 

Pogledajte naš test novog Porschea 911 (992):

Auto start YouTube kanal | Author: Auto start foto: Auto start

 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.