Početna Magazin 20269 pregleda

Kako spriječiti magljenje stakala u autu. Ovo su savjeti koji pomažu

FOTO: Canva

U nastavku ćemo vam objasniti zašto do magljenja stakala dolazi i kako ga najbolje spriječiti

Hladna i vlažna sezona je bliži svojem vrhuncu. Mnogi se vesele Božiću i Novoj godini, no za mnoge vozače je ovo prilično stresno doba godine. Osim velikih gužva i nepovoljnih prilika na cestama, zaleđenih stakala ujutro tu je još jedan problem, dosadno i opasno magljenje stakala. U nastavku ćemo vam objasniti zašto do toga dolazi i kako najbolje spriječiti zamagljivanje stakala. 

VIDEO Test: Lanci i navlake za snijeg su lošiji od zimskih guma

Prozori se magle jer se vlažan, topao zrak kondenzira na hladnom staklu. Najbolji način da se protiv toga borite je toplina, jer topli zrak može apsorbirati više vlage od hladnog zraka. Stoga, prvi korak za odmagljivanje stakla je upaliti grijanje i usmjeriti tok zraka prema staklu. Gotovo svi automobili imaju jednu tipku pomoću koje se to radi automatski. Zvuči jednostavno, no ovdje ima dosta detalja na koje trebate paziti. 

Author: Canva foto: Canva

Kao prvo mnogi današnji automobili imaju automatsku klimu, a mnogi vozači, kada je jako hladno temperaturu postavljaju na maksimum. To nije uopće potrebno, jer to ne znači da se vozilo ne zagrijava brže. Automatska klima će ispočetka ionako raditi na maksimumu, a kada će se unutrašnjost dovoljno zagrijati prilagodit će svoj rad. Načelno se preporučuje da automatsku klimu zimi uvijek ostavite uključenu u automatskom načinu rada na umjerenoj temperaturi od 20 do 23 stupnja te da barem dio protoka zraka uvijek usmjeravate prema vjetrobranu i bočnim staklima kako biste spriječili naknadno magljenje stakala. 

Author: Canva foto: Canva

Sam klima uređaj ne treba koristiti samo kada je vruće. I zimi je uključen klima uređaj od velike koristi jako pomaže u odvlaživanju zraka, a time također u odmagljivanju stakala. 

Ako su stakla jako zamagljena, a vi ne možete čekati to da ventilacija i klima odrade svoje, možete ih obrisati čistom krpom ili spužvom. Važno je da se to radite samo kada miruje i ni pod kojim uvjetima tijekom vožnje jer tako nešto može biti opasno. 

SAVJETUJEMO Je li zaista bolje odabrati uže zimske gume?

Zamagljivanje ćete svesti na najmanju moguću razinu "održavanjem redovite higijene auta". Čisti prozori se manje magle i zato stakla iznutra treba redovito čistiti sredstvom za čišćenje stakla. Preporučujemo do to radite najmanje svaka dva do tri tjedna, a ako u vozilu pušite onda i češće. 

Author: Canva foto: Canva

Zamagljivanje ćete spriječiti tako i da pazite da "ne unosite" previše vlage u automobil. Prije ulaska skinite snijeg s jakni i cipela, otresite kišobran koliko možete i pazite da mokru odjeću ne ostavljajte dugo u automobilu. Redovito provjeravajte i brtve. Brtve na vratima trebaju zaustavljati vlagu od ulaska ua uto, a ako su neispravne to ne mogu. Čak je i mala pukotina na brtvi dovoljna da vlaga prodre.

Pazite i na filter kabine. Ako je filter začepljen, to smanjuje cirkulaciju zraka u automobilu. To znači da se dugoročno skuplja više vlage u unutrašnjosti. Prilikom kupnje auta obratite pozornost na grijanje vjetrobranskog stakla. Mnogi noviji automobili imaju grijanje vjetrobranskog stakla, koje može biti od velike koristi kada je u pitanju odmagljivanje, ali i odleđivanje stakala. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.