Početna Magazin 119 pregleda

Kolike su kazne u inozemstvu i je li ih pametno ignorirati

FOTO: Patrick Pleul/DPA/PIXSELL

Donosimo popis kazni za određene prekršaje koje možete dobiti na europskim cestama

Hrvatska ima jedna od najstrožih prometnih kazni u Europi, pa smo naviknuti na velike iznose novčanih kazni koji prijete vozačima u slučaju prekršaja. No u Europi ima i nekoliko država gdje su novčane kazne  još veće. U nastavku vam donosimo popis kazni za određene prekršaje koje možete dobiti na europskim cestama. 

Prekoračenje brzine za 20 km/h

Ako prekoračite brzinu za 20 km/h, u Francuskoj ćete dobiti kaznu do 135 eura, u Italiji morate platiti čak do 175 eura, no daleko najskuplja je Norveška gdje ćete za to morati izdvojiti do čak 620 eura. Za usporedbu: U Njemačkoj se prekoračenje brzine od 20 km/h plaća do 60 eura, a identičnu kaznu za ovaj prekršaj ima i Hrvatska

Pogrešno parkiranje

Pogrešno parkiranje u Hrvatskoj vas košta od 30 do 90 eura. U Njemačkoj su kazne 10 do 110 eura, a najviše kazne imaju Španjolska i Rumunjska gdje vas to može koštati do 200 eura. Visoke kazne su i u Poljskoj (125 eura) i Nizozemskoj (120 eura).

POLICIJA NA CESTI ODLUKA EU-a Ako vam uzmu vozačku u inozemstvu nećete smjeti voziti ni u Hrvatskoj?

Prolazak kroz crveno

Ako prođete kroz crveno najgore možete proći u Hrvatskoj gdje se kazne kreću od 390 do čak 2650 eura! Ovo je vrlo skup prekršaj i u Norveškoj gdje prolazak kroz crveno košta košta od 850 eura i Grčkoj s kaznama od 700 eura. U Nizozemskoj prolazak kroz crveno košta najmanje 300 eura, Španjolskoj 200, Italiji 170, a Njemačkoj 90 eura. 

Što ako vam dođe kazna iz inozemstva?

Mnogi kazne iz inozemstva ignoriraju, misleći da im nikada neće stići na naplatu. To se ponekad i dogodi, no ako ste zaista napravili prekršaj za koji vam je stigla kazna iz inozemstva trebali biste  tu kaznu i platiti. Ako tako ne učinite mogli biste imati velikih problema ako ponovo putujete kroz državu u kojoj ste napravili prekršaj za koji niste platili kaznu. Sve što uključuje zahtjeve javnog prava kao što su prekoračenje brzine, crveno svjetlo ili kazne za pogrešno parkiranje, preko granice smiju naplaćivati samo nadležna tijela odrađene države, ne i privatne tvrtke. Takve tvrtke u principu mogu naplaćivati samo kazne poput one za neplaćenu parkirnu kartu. Stoga bi bilo pametno da se savjetujete s pravnim stručnjakom ako vam iz inozemstva od privatne tvrtke dođe bilo kakav zahtjev za naplatu. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.