Početna Magazin 214 pregleda

Ovo je TOP 10 savjeta kako smanjiti rizik od naleta na divljač

1
Vidi galeriju 1/10
Ovo je TOP 10 savjeta kako smanjiti rizik od naleta na divljač Ovo je TOP 10 savjeta kako smanjiti rizik od naleta na divljač Ovo je TOP 10 savjeta kako smanjiti rizik od naleta na divljač Ovo je TOP 10 savjeta kako smanjiti rizik od naleta na divljač Ovo je TOP 10 savjeta kako smanjiti rizik od naleta na divljač Ovo je TOP 10 savjeta kako smanjiti rizik od naleta na divljač Ovo je TOP 10 savjeta kako smanjiti rizik od naleta na divljač Ovo je TOP 10 savjeta kako smanjiti rizik od naleta na divljač Ovo je TOP 10 savjeta kako smanjiti rizik od naleta na divljač Ovo je TOP 10 savjeta kako smanjiti rizik od naleta na divljač

Šokantne su činjenice da u Hrvatskoj, samo na području NP Plitvička jezera, prosječno dnevno smrtno nastradaju čak četiri jelena isrne. U ostalim državama svijeta podaci su još strašniji...

1 | Author: Goran Kovačić/PIXSELL foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Zima je i krajem ove godine zaozbiljno pokucala na vrata. Noći su duže, dani kraći i hladniji, a što se vremena tiče, u posljednjih nekoliko godina svjedoci smo temperaturnim ekstremima. Svejedno, kako je zima stigla, tako se povećavaju i šanse vozača da u vožnji nalete na divljač.

1 | Author: Davor Javorovic/PIXSELL foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Kada se to dogodi posljedice često mogu biti strahovite. Naime, u Brazilu svaki dan nevjerojatnih 1,3 milijuna životinja izgubi život, odnosno svake sekunde njih čak 15. Podaci su to koje je objavilo ugledno sveučilište u toj zemlji. U prosjeku, srednja cijena popravka za saniranje štete nastale udarcem u divljač iznosi otprilike 18.000 kuna.

Najbitniji savjet koji bi svaki vozač trebao poslušati jest – usporiti. Sve životinje jednostavno prije ili kasnije prijeći će cestu koju je napravio čovjek, kako bi došle do hrane, vode i skloništa. Vozeći propisanom brzinom uvelike se povećava vrijeme pravovaljane reakcije vozača i smanjuje eventualna materijalna šteta. Ponukan vlastitim iskustvom, koje je nasreću prošlo sretno, zahvaljujući ovim uputama uštedio sam sebi desetke tisuća kuna.

Budite posebno oprezni

U vožnji u zoru, sumrak i tijekom noći divljač postaje najaktivnija. U tome razdoblju statistički najčešće "žrtve" postaju jeleni i srne, koji se kreću radi hranjenja, a nerijetko pod kotačima završavaju i divlje svinje, odnosno veprovi.

1 | Author: Delphi foto: Delphi

Primijetite refleksiju svjetla u očima divljači

Ako farove svog automobila "spustite", odnosno uperite više prema tlu, povećava se mogućnost da ćete lakše moći primijetiti odsjaj svjetala u očima divljači, što će naravno omogućiti bolju reakciju.

1 | Author: Wikimedia foto: Wikimedia

Pratite kretnje i budite spremni na nagle promjene smjera

Divljač je uvijek nepredvidiva. Čak i ako, naprimjer, jelen naizgled "bježi" od auta, on nenadano može promijeniti smjer kretanja direktno na putanju automobila. Stoga je najbolje smanjiti brzinu kada uočite životinju blizu ceste i ne oklijevajte sa zvučnim signalima.

1 | Author: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Usporite kada vidite prometni znak

Znak koji upozorava vozače da se na dionici ili mjestu prometnice događa povećano kretanje divljači, 99 % hrvatskih vozača takvu signalizaciju jednostavno – ignorira. Tko je još vidio da srna preskače cestu. No, takvi se znakovi ne postavljaju bez veze. Oni su tu zbog jednog razloga, da vam eventualno spase život.

1 | Author: Wikimedia Commons foto: Wikimedia Commons

Pripazite kada je temperatura vrlo niska

U vrlo hladnim uvjetima (ispod 0 stupnjeva) na cesti ili uz nju može se formirati led. A ondje gdje je led dolazi i sol. Zimske službe ledene površine posipaju solju, koja pak intenzivno privlači divljač.

1 | Author: Christopher Martin Photography foto: Christopher Martin Photography

Ne bacajte smeće kroz prozor

Otpatke od hrane, jestive proizvode i sve ostalo smeće nemojte bacati na cestu i ulicu. Osim što nepovratno zagađuje okoliš, smeće također privlači i divlje životinje, što naravno povećano ugrožava i nas vozače.

1 | Author: Erin P. Riley, Ph.D. foto: Erin P. Riley, Ph.D.

Izoštrite sva osjetila

Ovdje se naravno misli na to da je najbolje maksimalno povećati koncentraciju svih osjetila, svih čula. Biti spreman na sve u gotovo svim situacijama imat će pozitivan i efikasan rezultat nakon suočavanja s divljači.

1 | Author: Tech Xplore foto: Tech Xplore

Na kraju krajeva, svi znamo da su takve nesreće jednostavno – neizbježne. Neki vozači na nijednu srnu ne nalete desetljećima, dok se meni to dogodilo u dva navrata u razmaku šest mjeseci. Valja uvijek biti na oprezu za prolascka kroz bilo kakve šume i rezervate, kao i pri prolasku uz guste livade, jer i ako, odnosno kada se nesreća takve vrste dogodi, iz svega ćete izaći u najgorem slučaju s manjom materijalnom štetom...

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.