Početna Magazin 6277 pregleda

Tesla vrijedi više od BMW-a, Mercedesa, VW-a i Toyote zajedno

FOTO: PIXSELL

Tržište kapitala je prilično komplicirano. Vrijednosti dionica više su odraz onoga što investitori žele platiti za njih nego stvarne vrijednosti same tvrtke. Dobar primjer za to su burzovne vrijednosti automobilskih tvrtki. Zbrojimo li vrijednost  svih dionica (tržišna kapitalizacija) pojedinih automobilskih divova dolazimo do podatka da je Tesla trenutno uvjerljivo najvrednija automobilska tvrtka na svijetu. Američki proizvođač električnih automobila na burzi trenutno vrijedi skoro kao svih devet drugih najvrednijih auto tvrtki zajedno! Vrijednost Tesle veća je nego kombinirana vrijednost Toyote, Mercedes-Benz grupe, BMW grupe, Volkswagen grupe (Volkswagen , Audi, Škoda, Seat, Cupra, Lamborghini, Bentley...), Ferrarija, Porschea i Stellantisa (Opel, Peugeot, Citroën, Fiat Alfa...).

Author: Tesla foto: Tesla

Teslina burzovna vrijednost trenutno iznosi 735,9 milijardi dolara.Tesla je više nego tri puta vrednija od drugoplasirane Toyote koja trenutno ima vrijednost od 239,8 milijardi dolara. Treća najvrednija tvrtka je Porsche koji vrijedi 113,6 milijardi dolara. U top 10 je i jedan kineski proizvođač, BYD koji se sa 100,5 milijardi dolara vrijednosti smjestio na četvrto mjesto. Za usporedbu Mercedes Benz vrijedi 84,3 milijarde dolara, a Volkswagen "samo" 77,1 milijardi dolara. 

Author: Volkswagen foto: Volkswagen

Koliko su burzovne vrijednosti odraz stvarnog stanja na tržištu i u poslovanju pokazuju ovi podaci. Tesla koja je skoro 10 puta vrednija od Volkswagena prošle je godine imala 128 tisuća zaposlenih, prodala 1,37 milijuna automobila te ostvarila 12,5 milijardi dolara neto dobitka. Volkswagen grupa je 2021. godine (podaci za 2022. još nisu dostupni) imala 668 tisuća zaposlenih, proizvela 8,3 milijuna auta i ostvarila neto dobit 16,6 milijardi dolara. Mercedes grupa (Mercedes i Smart) je 2021. imala 172 tisuće zaposlenih, proizvela 2,75 milijuna automobila i ostvarila neto dobit od 25,2 milijarde dolara. 

Author: Mercedes-Benz foto: Mercedes-Benz

Iz svega ovog vidljivo je da su proizvođači od kojih je Tesla na papiru vrednija oko 10 puta u stvarnosti mnogo ozbiljniji igrači svjetske automobilske industrije, no ulagači su spremni "okladiti se" da će ih Tesla u skorašnje vrijeme višestruko nadmašiti. Vrijeme će pokazati je li Tesla zaista takav potencijal ili je njena vrijednost jednostavno opasno "prenapuhan balon" koji bi mogao puknuti uz katastrofalne posljednice za ekonomiju. 

Top 10 najvrednijih proizvođača automobila po burzovnoj vrijednosti (u milijardama dolara):

1. Tesla, Inc. 735,9
2. Toyota Motor Corporation  239,8
3. Porsche Automobil Holding SE 113,6
4. BYD Co. Ltd. 100,5
5. Mercedes-Benz Group AG 84,3
6. Volkswagen AG  77,1
7. Bayerische Motoren Werke AG (BMW) 77,0
8. Ferrari S.p.A. 57,4
9. Honda Motor Co. Ltd. 55,2
10. Stellantis  52,5

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.