Početna Magazin 685 pregleda

Uoči Martinja: Policija je već na cestama, 'pod punom opremom'

Martinje
FOTO: Ivica Galović/PIXSELL

Blagdan je u nedjelju, pa bi krštenje vina moglo potrajati više od dva dana. A alakohol je u 2016. i 2017. ubio 156, u ovoj godini još 56 sudionika u prometu. Evo nekih odgovora na pitanja kako on utječe na organizam, tko smije a tko ne smije piti i voziti i koliko to može 'koštati'

Pred nama je dugo iščekivani blagdan sv. Martina, kada se uz počasti tome svecu slavi i pučki običaj 'prevođenja' mošta u vino, iliti krštenja vina – Martinje. Kao bogomdano, ove se godine događa u nedjelju pa imamo i slobodnu subotu za 'pripreme'.

Martinje | Author: Hrvoje Jelavić/PIXSELL foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

No to ima i drugu stranu, a ne samo veselu. Mnogi će se već u subotu itekako 'pripremiti" i prerano prekrstiti mošt pa to u nedjelju ponoviti. A neki nažalost i skupo platiti. Naravno, neizbježno se osvrćemo na posljedice u prometu. Stoga je policija već na nogama, već od danas i šalje upozorenja da će upotrijebiti sva sredstva i opremu za kontrolu prometa.

tramvaj SAVJETI Evo kako odabrati prijevozno sredstvo u gradu Zagrebu

Lani, srećom, na Martinje nitko nije poginuo na cestama. A 'najveseliji' sudionik u prometu bio je – biciklist iz okolice Virovitice, s 3,36 g/kg! Kontrolirano je, u tri dana blagovanja,12.780 vozača, pod utjecajem alkohola bilo ih je 848, a 20 vozača je odbilo alkotestiranje. Usto, 11 je na preliminarnome testiranju na droge bilo pozitivno, a 15 je odbilo testiranje. Najveći broj vozača, njih 375, imao je koncentraciju alkohola u rasponu od 0,51 do 1,00 g/kg no ono što posebno zabrinjava je veliki broj vozača kod kojih je izmjerena koncentracija alkohola veća od 1,51 g/kg – 129 vozača.

Martinje | Author: Sanjin Strukić/PIXSELL foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

No unatoč stalnim upozorenjima iz policije, podaci su poražavajući. U prošle dvije godine pijani su vozači izazvali 4199 prometnih nesreća, u kojima je poginulo 156 sudionika, a lakše ili teže ozlijeđene su 4893 osobe. Hrvatski su policajci u tome razdoblju ispisali nevjerojatne 81.594 kazne samo za vožnju pod utjecajem alkohola! Ove godine, do početka studenoga, zbog alkohola je poginulo 56 osoba.

Nakon Martinja mediji se raspišu o rekorderima pa to privlači pozornost javnosti koja tu 'stranu medalje' gleda uveseljavajući se, s obzirom na to što je riječ o slučajevima bez teških nesreća. A što se moglo dogoditi da takve policija nije isključila iz prometa?

Martinje | Author: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Kako alkohol utječe na organizam?

od 0,2 do 0,4 promila – nema značajnoga gubitka koordinacije, osjeća se lagana euforija

od 0,4 do 0,6 promila – osoba se osjeća veselo, opušteno, sve je manje prepreka u ponašanju, gube se razboritost i sjećanja, oprez se smanjuje

od 0,6 do 0,9 promila – javljaju se smetnje u govoru, vidu, sluhu i ravnoteži, reakcije i procjene su sporije, samokontrola se gubi; najopasnije što pripita osoba vjeruje kako funkcionira bolje nego što to zapravo jeste

od 0,9 do 1,25 promila – značajne su smetnje u motornoj koordinaciji, procjene nisu slabe nego i pogrešne, javljaju se poteškoće u govoru, a osobito u ravnoteži, vremenu reakcije, vlada euforija

od 1,25 do 1,5 promila – euforija nestaje i nastupa emocionalno stanje nemira, tjeskobe i depresije

od 1,5 do 2,0 promila – uza sve može se javiti mučnina

2,0 promila – javljaju se zbunjenost i dezorijentiranost Osoba traži pomoć pri ustajanju i pokušaju hodanja, može doći do gušenja pri povraćanju, gubi se sjećanje

2,5 promila – sve mentalne, fizičke i osjetilne funkcije su posve poremećene

3,0 promila – osoba ne shvaća gdje se nalazi, a velika je opasnost od nesvjestice

3,5 promila – moguća je koma

4,0 promila i više – mogući su koma i smrt

Martinje | Author: Davorin Višnjić / PIXSELL foto: Davorin Višnjić / PIXSELL

Mladi vozači i profesionalci ne smiju popiti ni kap alkohola! Dakle, vozač vozila kategorije C1, C1+E, C, C+E, D, D+E i H, instruktor vožnje i vozač vozila B kategorije kojemu je upravljanje vozilom osnovno zanimanje (taksisti, vozači hitne pomoći, vozači u tvrtkama i tijelima državne vlasti itd.), u vrijeme kad obavlja te poslove, i mladi vozač – ne smiju upravljati vozilom na cesti ni početi upravljati vozilom ako u organizmu imaju opojne droge ili alkohol.

Vozač vozila kategorije A1, A2, A, B, B+E, F, G i M ne smije upravljati vozilom na cesti ni početi upravljati vozilom ako u organizmu ima opojne droge ili alkohol iznad 0,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutoga zraka. Iznimno, ovaj vozač, ako u organizmu ima alkohola do 0,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka, kaznit će se u stjecaju za svaki prekršaj utvrđen Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, s tim da će se upravljanje vozilom s količinom alkohola u organizmu do 0,50 g/kg, odnosno, odgovarajućim iznosom miligrama u litri izdahnutoga zraka smatrati zasebnim prekršajnim djelom. Za ove prekršaje vozač i instruktor vožnje kaznit će se novčanom kaznom od 700 kuna.

Martinje | Author: Ivo Čagalj/Pixsell foto: Ivo Čagalj/Pixsell

Novčanom kaznom od 1000 do 2000 kuna kaznit će se za prekršaj vozač i instruktor vožnje ako u organizmu imaju alkohola iznad 0,50 do 1,00 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutoga zraka.

Novčanom kaznom od 2000 do 5000 kuna kaznit će se za prekršaj vozač i instruktor vožnje ako u organizmu ima alkohola iznad 1,00 do 1,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutoga zraka.

Novčanom kaznom u iznosu od 5000 do 15.000 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana kaznit će se za prekršaj vozač i instruktor vožnje ako u organizmu imaju alkohola iznad 1,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutoga zraka ili ako u organizmu ima opojnih droga.

Martinje | Author: Luka Stanzl/Pixsell foto: Luka Stanzl/Pixsell

Novčanom kaznom u iznosu od 500 kuna kaznit će se za prekršaj vozač bicikla i zaprežnoga vozila ako u organizmu ima alkohola iznad 0,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutoga zraka ili ako u organizmu ima opojnih droga. Počiniteljima ovih prekršaja, osim novčane kazne, izreći će se i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom, čija visina je ovisna o stupnju koncentracije alkohola, a jednako tako, nakon pravomoćnosti, dodijelit će im se i određeni broj negativnih prekršajnih bodova.

Novčanom kaznom od 5000 do 15.000 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana kaznit će se za prekršaj vozač motornoga vozila i instruktor vožnje koji se odbiju podvrgnuti ispitivanju ili liječničkome pregledu, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina. Na izvanredni nadzorni zdravstveni pregled uputit će se vozač i instruktor vožnje kod kojega je utvrđen udio alkohola u organizmu veći od 1,50 g/kg ili je utvrđeno da u organizmu ima opojnih droga, kao i vozač i instruktor vožnje koji se odbiju podvrgnuti ispitivanju imaju li u organizmu alkohol ili opojne droge, nakon pravomoćnosti odluke o prekršaju.

Martinje | Author: Hrvoje Jelavić/PIXSELL foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.