Početna Novosti 695 pregleda

Ford gubi 53.000 eura po proizvedenom električnom autu

FOTO: Ford

Ford je na električnim automobilima u prošle dvije godine izgubio oko tri milijarde dolara, no očekuju da će im taj biznis postati profitabilan do 2026. godine

Američki Ford je otkrio svoju zaradu za prvo tromjesečje 2023 i po prvi puta je prikazao prihode po svojim novim odjelima (Ford Model e, Ford Blue i Ford Pro), koji su osnovani prije nešto više od godinu dana. Odjel Ford Model e bavi se električnim vozilima i digitalnim povezivanjem, Ford Blue se bavi proizvodnjom vozila s motorima na unutarnje izgaranje, dok  je Ford Pro fokusiran na komercijalna dostavna vozila i kamione. Zahvaljujući ovoj ponudi imamo detaljniji uvid u to koliko Ford gubi, odnosno zarađuje na određenim tipovima vozila. 

Iz izvješća o zaradi vidljivo je da proizvođač gubi u prosjeku 52.849 eura po prodanom električnom vozilu u prva tri mjeseca 2023. godine. Ford je isporučio samo 12.000 električnih vozila u prvom kvartalu, a odjel Ford Model e zabilježio je gubitak od 700 milijuna  dolara(prije kamata i poreza) u istom razdoblju. Prodaja električnih vozila generirala je samo 700 milijuna dolara prihoda, u usporedbi s 1,6 milijardi dolara u zadnjem kvartalu 2022. godine. 

Author: Ford foto: Ford

Ipak, nije sve tako crno i postoji objašnjenje za ovaj veliki minus. Količina prodanih vozila je smanjena zahvaljujući planiranom zastoju u tvornici Cuautitlan u Meksiku koja proizvodi Mustang Mach-E. Privremeno usporavanje napravljeno je zbog preuređenja tvornice kako bi se povećala proizvodnja u tvornici na 210.000 primjeraka godišnje do kraja ove godine. Ford troši mnogo novca i za investicije u električna vozila. Trenutno radi na dvije velike investicije, tvornici baterija i tvornici električnih pick-upova u SAD-u za ukupno oko 3,5 milijardi dolara. Ford je na električnim automobilima u prošle dvije godine izgubio oko tri milijarde dolara, no očekuju da će im taj biznis postati profitabilan do 2026. godine.  

Ford Blue, odjel za proizvodnju automobila s "klasičnim motorima" je izvijestio o neto dobiti od 2,6 milijardi USD u prvom tromjesečju. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.