Početna Novosti 395 pregleda

Smrdljivi martin zaustavio uvoz japanskih automobila u N. Zeland

1
Vidi galeriju 1/4
Smrdljivi martin zaustavio uvoz japanskih automobila u N. Zeland Smrdljivi martin zaustavio uvoz japanskih automobila u N. Zeland Smrdljivi martin zaustavio uvoz japanskih automobila u N. Zeland Smrdljivi martin zaustavio uvoz japanskih automobila u N. Zeland

Novozelandska autoindustrija uskraćena je za otprilike 18.000 automobila ovaj mjesec, nakon što je pošiljka automobila iz Japana vraćena, jer su brodski kontejneri, u kojima su se prevozili automobili, bili prepuni smrdljivih martina.

1 | Author: Arhiva foto: Arhiva

S obzirom na to da je Novi Zeland otok sa specifičnim ekosustavom, uvoz ovakvih nametnika mogao bi donijeti ozbiljne posljedice. Ovi kukci vrlo brzo i nekontrolirano se razmnožavaju, hrane se širokom paletom usjeva i otporni su na većinu pesticida, pa predstavljaju izravnu opasnost za farme i poljoprivredne kulture.

1 | Author: Arhiva foto: Arhiva

Tako se zaštita poljoprivrede i okoliša ovim udarcem direktno odrazila na trošak autoindustrije. Tri broda iz Japana, kojima je zabranjen ulazak u Novi Zeland, prevozili su više od 10.000 novih i rabljenih automobila. David Vinsen, šef novozelandske udruge koja nadzire uvoz automobila, kaže kako se u 15 godina obnašanja ove funkcije i u 30 godina prisutnosti u ovoj industriji nije susreo sa situacijom koja je ozbiljna poput ove.

1 | Author: Arhiva foto: Arhiva

Otkad je 1999. godine Novi Zeland prestao samostalno proizvoditi automobile, oslanja se na uvoz i to uglavnom iz masovne japanske autoindustrije. Još 8000 automobila, spremnih za isplovljavanje prema Novome Zelandu, odmah je zadržano u japanskim brodskim lukama. Ovaj udarac novozelandskoj autoindustriji ne očituje se samo u obustavi isporuke nekoliko tisuća automobila. Otkazivanje ili prolongiranje isporuke direktno utječe i na veliki broj radnih mjesta. Određeni broj radnika poslan je na prisilne godišnje odmore, a nije isključena ni mogućnost privremenih otpuštanja radnika.

1 | Author: Arhiva foto: Arhiva

Novi Zeland tvrdi kako već ima plan za izbjegavanje ovakvih situacija u budućnosti. Zahtijevat će da sva vozila iz Japana budu očišćena i detaljno provjerena u posebnom, za to predviđenom centru za vozila, prije nego krenu put Novoga Zelanda. Japanski izvoznici rabljenih automobila također će morati dokazati kako su njihova vozila prošla adekvatni tretman. Vlasti nisu sigurne što je uzrokovalo najezdu smrdljivih nametnika u vozila te se nadaju što skorijem rješavanju problema.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.