Početna Auto 2587 pregleda

Jaguar kupljen za 700 sada vrijedi 4,7 milijuna eura

Jaguar kupljen za 700 eura, procijenjen na 4,7 milijuna
Vidi galeriju 1/13
Jaguar kupljen za 700 eura sada vrijedi 4,7 milijuna Jaguar kupljen za 700 eura sada vrijedi 4,7 milijuna Jaguar kupljen za 700 eura sada vrijedi 4,7 milijuna Jaguar kupljen za 700 eura sada vrijedi 4,7 milijuna Jaguar kupljen za 700 eura sada vrijedi 4,7 milijuna Jaguar kupljen za 700 eura sada vrijedi 4,7 milijuna Jaguar kupljen za 700 eura sada vrijedi 4,7 milijuna Jaguar kupljen za 700 eura sada vrijedi 4,7 milijuna Jaguar kupljen za 700 eura sada vrijedi 4,7 milijuna Jaguar kupljen za 700 eura sada vrijedi 4,7 milijuna Jaguar kupljen za 700 eura sada vrijedi 4,7 milijuna Jaguar kupljen za 700 eura sada vrijedi 4,7 milijuna Jaguar kupljen za 700 eura sada vrijedi 4,7 milijuna

Ovaj Jaguar C-Type jedan je od 45 proizvedenih i samo pet do danas 'preživjelih', a naći će se na aukciji tvrtke Bonhams, 13. svibnja u Monte Carlu. Direktor aukcije James Knight rekao je: 'Ovo je vrlo vjerojatno najoriginalniji Jaguar C-Type koji postoji'.

Ako se osvrnemo u prošlost, konkretnije u kasne pedesete i rane šezdesete, autoutrke su privlačile dosta pažnje i interes publike. Većina proizvođača automobila sudjelovala je u raznim natjecanjima, pa trkaćih automobila nije nedostajalo. S obzirom na to da se tehnologija rapidno razvijala, oni su zastarijevali relativno brzo. Zato su tvornice morale odlučiti što učiniti s njima: sačuvati ih (skupo), otpisati ih (bez profita), prodati ih (bingo!).

Jaguar kupljen za 700 eura, procijenjen na 4,7 milijuna | Author: Bonhams foto: Bonhams

Jedan takav automobil, koji je tako pronašao novoga vlasnika, a sudjelovao je u mnoštvu utrka uključujući i Le Mans, je i ovaj Jaguar XK120c C-Type. Krasi ga boja 'British Racing Green', a pokreće ga 3,4-litreni šesterocilindraš koji razvija 220 'konja'. Zanimljivo je kako je 1963. godine Guy Griffiths kupio ovaj Jaguar i platio ga u protuvrijednosti današnjih 700 eura. Sada je automobil u vlasništvu njegove kćeri i nakon 55 godina u obitelji, vrijednost ovoga roadstera danas se procjenjuje na 4,7 milijuna eura.

Jaguar kupljen za 700 eura, procijenjen na 4,7 milijuna | Author: Bonhams foto: Bonhams


Ovaj Jaguar C-Type, jedan je od 45 proizvedenih i samo pet do danas 'preživjelih', a naći će se na aukciji tvrtke Bonhams, 13. svibnja u Monte Carlu. Direktor aukcije James Knight rekao je: 'Ovo je vrlo vjerojatno najoriginalniji Jaguar C-Type koji postoji'. Ironično je i zanimljivo kako Guy Griffiths, koji je otkupio ovaj Jaguara, nikada nije imao interes u zaradi, niti je ikad o tome razmišljao.

Jaguar kupljen za 700 eura, procijenjen na 4,7 milijuna | Author: Bonhams foto: Bonhams

'Kada ga je kupio i uvrstio u svoj mali muzej automobila, bilo je to zato što ga je tvornica prodavala i nitko drugi ga nije htio, a on ga je htio sačuvati. Slično je bilo i s drugim automobilima iz njegove kolekcije', izjavio je njegov posinak.

Jaguar kupljen za 700 eura, procijenjen na 4,7 milijuna | Author: Bonhams foto: Bonhams

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.