Početna 28 pregleda

BMW, Intel i Mobileye najavljuju suradnju u razvoju autonomnog automobila

BMW
Vidi galeriju 1/4
BMW, Intel i Mobileye najavljuju suradnju u razvoju autonomnog automobila BMW, Intel i Mobileye najavljuju suradnju u razvoju autonomnog automobila BMW, Intel i Mobileye najavljuju suradnju u razvoju autonomnog automobila BMW, Intel i Mobileye najavljuju suradnju u razvoju autonomnog automobila

Autonomna vožnja sve se više iz sfere science fictiona približava realnosti. U skoroj budućnosti upravljanje kompleksnim sustavom poput automobila moglo bi biti u potpunosti autonomno

Ključne korake u realizaciji ove ideje poduzimaju BMW, Intel te Mobileye. Poznato je da BMW grupa već nekoliko godina ulaže ogromne resurse u svoje „i“ automobile koji uvelike predstavljaju tehničke vježbe, a ne profitabilne modele. Iz sjedišta automobilskog diva iz Munchena poručili su da zajedno sa partnerima Intel-om i Mobileye-om do 2017. godine planiraju demonstrirati autonomnu vožnju prototipnog vozila BMW iNEXT dok je krajnji cilj do 2021. godine imati cijeli autonomni vozni park. Troje partnera kao zajednički cilj imaju ne samo osigurati stupanj autonomnosti koji dopušta skidanje pogleda s ceste te ruku s upravljača, već potpuno isključenje vozača kao sudionika u prometu čime bi se ponekada i znatno vrijeme provedeno za upravljačem moglo iskoristiti za odmor ili rad.

Mobileye u projektu sudjeluje svojom ekspertizom u razvoju senzora, lokalizacije te pravila vožnje koja omogućavaju potpuno autonomnu vožnju. Njihov EyeQ 5 sustav već danas ima vrlo razvijene mogućnosti razumijevanja situacije u prometu i to kroz samo jednu kameru. Suradnja s Intelom omogućuje implementaciju hardverski vrlo zahtjevnih fuzijskih algoritama na vrlo prilagodljivim/skalabilnim procesorima navedenog proizvođača. Težnja projekta je razviti zajedničku platformu autonomne vožnje koja bi bila open source (otvorenog izvornog koda) te time dostupna drugim proizvođačima i granama industrije gdje bi ova tehnologija imala primjenu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.