Početna Novosti 83 pregleda

Prodaja električnih automobila u Njemačkoj i dalje u 'slobodnom padu'

FOTO: Canva

U ožujku su električni auti u Njemačkoj zabilježili pad registracija od 28,9 posto, a njihov udio u svim novim registracijama iznosio je 11,9 posto

Njemačko tržište automobila bilježi velike padove prodaje. U ožujku 2024. novoregistrirana su 263.844 osobna automobila, što je 6,2 posto manje nego u istom mjesecu prethodne godine. Prodaja poslovnim subjektima pala je 4,7 posto, a privatnim kupcima za 9,4 posto.

ISTRAŽIVANJE Električni automobili su češće u servisu zbog kvara od benzinaca i dizelaša

Djelomičan razlog značajnog pada prodaje su električni automobili čija prodaja je nakon ukidanja subvencija krajem prošle godine i dalje u "slobodnom padu". U ožujku su električni auti u Njemačkoj zabilježili pad registracija od 28,9 posto, a njihov udio u svim novim registracijama iznosio je 11,9 posto. To je jako daleko od ranijih predviđanja i planova vlade da do kraja ove godine udio električnih automobila u prodaji dostigne otprilike jednu četvrtinu tržišta. 

Author: Canva foto: Canva

Automobili s ostalim vrstama pogona također uglavnom bilježe pad prodaje, no mnogo manje, od o,5 posto za dizelske modele do maksimalnih 4,5 posto za modele s plug-in hibridnim pogonom. Iz ovoga je jasno da su kupci bez subvencija mnogo neskloniji odabiru električnog automobila.

PROBLEMI ZA STRUJU Pad prodaje električnih auta pogodio je i Teslu, dionice padaju

Na ljestvici najpopularnijih modela automobila u Njemačkoj i dalje tradicionalno prednjači Volkswagen Golf. On je bio uvjerljivo najprodavaniji u Njemačkoj s 11.621 primjeraka u ožujsku. Na vrhu je vidljiva jasna dominacija Volkswagena jer nakon Golfa na ljestvici slijede T-Roc (6606), Tiguan (5083) i Passat (4677). Peta je Škoda Octavia ispred Opela Astre i Corse, Citroëna C3, BMW-a serije 3 i Seata/Cupre Leon. Teslin Model Y, koji se posljednjih godina etablirao pri vrhu kao jedan od najprodavanijih modela na njemačkom tržištu ispao je iz Top 10 s 3244 prodana automobila. 

Author: Tesla foto: Tesla

Rezultati prodaje iz Njemačke su još jedan udarac elektrifikacije i sada se potpuno neizvjesnim čine planovi političara i automobilske industrije da za samo nekoliko godina, električni automobili preuzmu primat na tržištu s više od 50 posto prodajnog udjela. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.