Početna Novosti 199 pregleda

Šef Boscha: Potpuna elektrifikacija se neće dogoditi još 30-35 godina

U brz prelazak na električne automobile ne vjeruju ni u jednom od najvećih svjetkih proizvođača komponenti za automobile, njemačkom Boschu

Sve je izvjesnije da je plan EU-a za zabranu motora s unutarnjim izgaranjem od 2035. godine na vrlo klimavim nogama. Nakon inicijalne eksplozije, rast prodaje automobila na električni pogon jako je usporio i sve je izvjesnije da bliska potpuno električna budućnost neće biti tako lako izvediva. Zbog pada interesa kod kupaca svoje planove mijenjaju i proizvođači. Mercedes je planirao već iduće godine imati 50 posto udjela električnih i plug-in automobila, no nedavno su taj plan pomaknuli na 2030. godinu. Renault je namjeravao od 2030. proizvoditi samo električne automobile, no ni od toga neće biti ništa jer je CEO marke Fabrice Cambolive u Ženevi izjavio da će marka nastaviti s proizvodnjom benzinaca i hibrida.

U brz prelazak na električne automobile ne vjeruju ni u jednom od najvećih svjetskih proizvođača komponenti za automobile, njemačkom Boschu. Šef Boscha Stefan Hartung predvidio je da će potreba za motorima s unutarnjim izgaranjem potrajati najmanje sljedećih nekoliko desetljeća.

Author:

"Treba nam 30 do 35 godina da elektrificiramo sve automobile diljem svijeta. Kupce izvan Europe ne možemo prisiliti da ne koriste vozila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem. U nekim slučajevima uopće nema alternativnih rješenja", izjavio je Hartung.

Hartung je također ukazao na tehnička ograničenja kod određenih vrsta vozila, poput kombajna, koja se ne mogu lako elektrificirati zbog visokih energetskih zahtjeva i dugog vremena rada.

Međutim, Hartung ne vidi cilj EU-a o postupnom ukidanju motora s unutarnjim izgaranjem kao preuranjen i naglašava važnost postavljanja klimatskih ciljeva pred industriju. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.