Početna Novosti 116 pregleda

U novoj tvornici BMW će kao izvor energije koristiti izmet

1
Vidi galeriju 1/4
U novoj tvornici BMW će kao izvor energije koristiti izmet U novoj tvornici BMW će kao izvor energije koristiti izmet U novoj tvornici BMW će kao izvor energije koristiti izmet U novoj tvornici BMW će kao izvor energije koristiti izmet

U potrazi za obnovljivim izvorima energije BMW prelazi na biomasu, odnosno bioplin, koji će pokretati njegovu tvornicu u Južnoafričkoj Republici

BMW je ozbiljno shvatio svoj zadatak smanjenja zagađenja okoliša. U to smo se već imali prilike uvjeriti po pitanju razvoja njegovih električnih automobila, no proizvodnja baterija i ostali proizvodni pogoni stvaraju stakleničke plinove i svojevrsni su zagađivači okoliša. Zato BMW želi otići korak dalje, te se okreće ni više ni manje nego izmetu.

1 | Author: Arhiva foto: Arhiva

BMW želi svu svoju struju do kraja ovoga desetljeća početi crpiti iz obnovljivih izvora energije, zato će njegova tvornica u Južnoafričkoj Republici biti opskrbljivana energijom dobivenom iz kravljeg i kokošjeg izmeta. Upravo ta tvornica u Rosslynu (Pretoria) sklapa BMW serije 3 i prva je strana tvornica tvrtke BMW. Sklopljen je desetogodišnji ugovor o otkupu električne energije iz elektrane udaljene 80 km, koja bioplin pretvara u električnu energiju. BMW-ova tvornica u Leipzigu većinu energije dobiva iz vjetrenjača, nedavno je otvorena i "farma baterija", a tvrtka u američkome Spartanburgu energiju dobiva iz metana. 

1 | Author: Arhiva foto: Arhiva 1 | Author: Arhiva foto: Arhiva

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.