Početna Novosti 132 pregleda

Na svijetu će se ove godine prodati nevjerojatan broj auta

FOTO: Canva

Projekcije za tekuću godinu jednako su obećavajuće, s očekivanim povećanjem globalne prodaje vozila od 8,9 posto u usporedbi s prošlom godinom

Kako automobilska industrija znatno raste, S&P Global Mobility predviđa značajan porast globalne prodaje novih vozila u idućoj godini. Prognoza predviđa prodaju od čak 88,3 milijuna novih vozila, što bi predstavljalo porast od 2,8 posto u odnosu na ovu godinu godinu.

Projekcije za tekuću godinu jednako su obećavajuće, s očekivanim povećanjem globalne prodaje vozila od 8,9 posto u usporedbi s prošlom godinom, što znači da bi ove godine na svijetu trebalo biti prodano oko 86 milijuna auta. Ovaj porast pripisuje se stalnom povećanju proizvodnje nakon normalizacije opskrbnih lanaca, završetku koronakrize i krize nedostataka čipova. 

Author: Audi foto: Audi

Međutim, kako se industrija oporavlja, javlja se zabrinutost zbog potencijalnih problema kao što su visoke cijene vozila, izazovni kreditni uvjeti i utjecaj tekućih sveopće elektrifikacije na ponašanje potrošača.

S&P Global Mobility također predviđa da se pomak prema elektrifikaciji čini nezaustavljivim unatoč neizvjesnostima u Europi i SAD-u. Brojni proizvođači automobila potvrdili su svoju predanost elektrifikaciji u nadolazećim godinama.

Author: Audi foto: Audi

Agencija odbacuje sve glasine o potencijalnom krahu tržišta +električnih vozila, predviđajući da će globalna prodaja električnih putničkih vozila na baterije dosegnuti 13,3 milijuna jedinica u 2024., što će činiti procijenjenih 16,2 posto globalne prodaje osobnih vozila. Udio ove godine procijenjen je na 12 posto, s 9,6 milijuna prodanih električnih automobila. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.