Početna Novosti 354 pregleda

U prometnim nesrećama godišnje pogine 1,35 milijuna ljudi

Prometna nesreća

Iz godine u godinu raste broj žrtava prometnih nesreća - izvijestila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO)

Prometna nesreća | Author: Ivica Galovic/PIXSELL foto: Ivica Galovic/PIXSELL

U prošle tri godine broj poginulih u prometnim nesrećama porastao je za otprilike 100.000 - izvijestila je Svjetska zdravstvena organizacija. Svake 24 sekunde u svijetu jedna osoba izgubi život u prometnoj nesreći, a sada je to glavni uzrok smrti djece i mladih u dobi od 5 do 29 godina. 'Te su smrti neprihvatljiva cijena za mobilnost i nema isprike za nedjelovanje. To je problem za koji postoje oprobana rješenja', napisao je u svome priopćenju Tedros Adhanom Ghebreyesus, direktor WHO-a.

Prometna nesreća | Author: Danilo Pavletic/PIXSELL foto: Danilo Pavletic/PIXSELL

No unatoč tomu stopa smrtnosti je stabilna jer se povećao broj ljudi i automobila u svijetu. Najzaslužnije za tu stabilnost su polurazvijene i razvijene zemlje u kojima postoje stroge restrikcije, a brojna ograničenja kao i organi reda pozitivno utječu na smanjenje broja prometnih nesreća u tim zemlja.

Prometna nesreća | Author: Dusko Jaramaz/PIXSELL foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Također, takve zemlje imaju sigurniju prometnu infrastrukturu. A nerazvijene i siromašne zemlje uvelike u tomu zaostaju. Prema izvješću Svjetske zdravstvene organizacije nijedna siromašna zemlja nije uspjela smanjiti smrtnost u prometnim nesrećama, arizik od gubitka života u prometnim nesrećama je tri puta veći nego u razvijenijim zemljama. Prema WHO-u, posebnu pozornost treba obratiti na najranjivije u prometu - više od 50 posto poginulih su pješaci ili vozači vozila s dvama kotačima. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.