Početna Novosti 89 pregleda

Autom sve do New Yorka: Što vi mislite, koliko bi trajao put?

MEGA AUTOCESTA
Vidi galeriju 1/2
Autom sve do New Yorka: Što vi mislite, koliko bi trajao put? Autom sve do New Yorka: Što vi mislite, koliko bi trajao put?

Rusi žele izgraditi autocestu London-Moskva-New York. Bila bi duga 20.777 km, a kroz Rusiju bi prolazilo oko 10.000 km. Cijena? 'Samo' 3000 milijardi dolara...

Uz puno novca i nešto sreće tri velike svjetske metropole u bliskoj bi budućnosti mogle biti povezane autocestom. Ideju o superautocesti od Londona preko Rusije i Kanade do New Yorka ruski predsjednik Vladimir Putin spomenuo je prije godinu dana, a sada je u djelo želi provesti predsjednik Svjetskog društvenog foruma “Dijalog i civilizacija” Vladimir Jakunjin.

Jakunjin je, inače, blizak Putinov prijatelj i u listopadu, zbog pronevjere, smijenjeni šef Ruske državne željeznice. On je Ruskoj akademiji znanosti iznio projekt u sklopu kojeg si se koristile autoceste na sjeverozapadu Europe te da se nadograde ceste preko Sibira i Aljaske i povežu s onima u Sjevernoj Americi, do New Yorka, doznaje grčki listi Pondiki.

Cijeli bi pothvat trebao stajati oko tri tisuće milijardi dolara. Jakunjin ga je već nazvao "međucivilizacijskom projektom" kojim bi nastao svijet zasnovan na vrhunskoj tehnologiji, piše portal 24sata.

MEGA AUTOCESTA | Author: thinglink foto: thinglink

Ima mali problem - Beringov prolaz

Superautocesta trebala bi biti dugačka 20.777 kilometara, od čega bi kroz Rusiji prolazilo oko 10.000 kilometara. Ipak, još nema jasne vizije što napraviti na prostoru između Rusije i Aljaske gdje se nalazi Beringov prolaz širok 88 kilometara. 

Od mogućih rješenja spominju se stalna brodska veza, podvodni tunel i most. 

Put od 12.000 kuna i najmanje tjedan dana

Za prelazak više od 20.000 kilometara pri prosječnoj brzini od 130 kilometara na sat automobilom bi trebalo oko 160 sati što je otprilike tjedan dana. Naravno, izračun se odnosi na vožnju bez stanke, a u praksi bi taj put ipak trajao pokoji dan duže.

Uzmemo li u obzir prosječnu vožnju od 'samo' 10 sati na dan, brzinom od 130 kilometara na sat, za cijeli put od Londona do New Yorka bilo bi potrebno čak 16 dana. 

Pod uvjetom da vam automobil troši sedam litara benzina na 100 kilometara, na ovaj put bi potrošili ukupno 1454 litre. Uz trenutačnu cijenu benzina od 8,50 kuna po litri, na ovaj put bi potrošili više od 12.000 kuna. 

I da, jedna mala napomena. Sve izračunato odnosi se na put u jednom smjeru.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.